Не соромтеся каятися, соромтеся грішити — Блаженніший Митрополит Онуфрій (відео)

До цього Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій закликав під час проповіді в Неділю перед Воздвиженням, тлумачачи притчу Господа про покликаних на весільний бенкет (Мф. 22:1-14). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як наголосив Предстоятель, за час свого земного життя людина повинна «очистити бруд гріха покаянням і зодягнутися в благодатний одяг, в якому може постати перед Богом у Царстві Небесному».

Очищення себе від гріхів відбувається саме через смирення і покаяння, як пояснив Архіпастир.

«Людина має каятись у своїх гріхах перед Богом: “Господи, прости!”. Це є смирення. Господь за смирення дарує благодать, — і людина стає гідною вічного життя», — зазначив владика.

За словами Його Блаженства, треба соромитися грішити, а коли вже згрішили, то слід не соромитися говорити: «Господи, помилуй!».

Митрополит Онуфрій нагадав слова святих отців про похвальну безсоромність.

«Коли людина згрішила, але все одно йде до Бога, — зауважив він. — Дійсно, певна безсоромність у цьому є. Але це якраз похвальна безсоромність, тому що людина йде до Бога і каже: “Господи, прости мене! Я винен, я не маю виправдання”, — а Господь прощає людині будь-який гріх».

Тільки той гріх людині не прощається, як додав Блаженніший владика, в якому ми не хочемо каятись.

«Нехай Господь допомагає нам уникати гріха. А якщо ми згрішили, то треба йти до Бога, каятися і просити у Нього прощення, змирятися перед Ним. І ми будемо мати той потрібний одяг душі, що робить нас гідними і здатними увійти у Царство Небесне у Христі Іісусі Господі нашому», — підсумував Предстоятель.

Просмотров: 684