У Києво-Печерській лаврі проходить книжковий ярмарок для підтримки парафій УПЦ, які втратили храми

25 вересня 2021 року на території Успенської Києво-Печерської лаври розпочався благодійний книжковий ярмарок «Читай і твори», організований для допомоги громадам УПЦ, які залишились без храмів внаслідок церковного рейдерства. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує репортаж про захід журналу «ФОМА в Україні».

Організатори заходу – благодійний фонд «Фавор» та благодійний проект «Наша Лепта». Ярмарок триватиме 25-26 вересня.

Відкриття ярмарку почалося з молебню перед 110 -ма іконами з експозиції «Україна – дім Пресвятої Богородиці» звершив вікарій Київської Митрополії архієпископ Васильківський Миколай. Присутні священики і віряни спільно помолилися про мир в Україні та збереження Церкви.

Після богослужіння владика нагадав про мету проведення ярмарки, яка полягає у зборі допомоги парафіям, постраждалим від церковного рейдерства. Всього таких громад 144.

«Думаю, що вся православна Україна повинна об’єднатися для допомоги цим парафіям, – сказав архієпископ Миколай. – Це буде наш подвиг, яким ми можемо послужити Господу і Його Церкві. Кожна книга, яку ви сьогодні купите на цьому ярмарку, стане цеглинкою якогось храму. Це буде наша посильна лепта, яку ми можемо вкласти в основу майбутніх храмів».

Як зазначив директор благодійного фонду «Фавор» протоієрей Олександр Сорокін, ярмарок об’єднав собою два основних напрямки роботи фонду – зведення храмів і просвітницький.

«Багато проблем в нашому суспільстві – від відсутності знань, духовного досвіду, – сказав священик. Тому, коли ми, наші діти і близькі будуть читати духовну літературу і реалізовувати те, про що прочитали, в своєму житті, тоді наше суспільство стане кращим».

Керівник благодійного проекту «Наша Лепта» протоієрей Володимир Кісточка закликав усіх долучитися до доброї справи. «Іноді нам здається, що наше життя нелегке, але, як то кажуть, все пізнається в порівнянні. Страшно уявити, як це – втратити храм, який ви будували, де молилися, зростали духовно. Ми не повинні забувати про цих людей, і потрібно не лише молитися за них, а й допомагати матеріально, а також частіше говорити про цю проблему», – сказав священик.

Завершилося офіційне відкриття ярмарку виступом відомого дитячого церковного хору «Радуйся» під керівництвом Наталії Мелешкіної.

Потім всі бажаючі оглянули експозицію 110 списків чудотворних і місцевошанованих ікон Божої Матері, що зберігаються в різних регіонах України (у кожного образу розміщена невелика довідка з відомостями про ікону), і фотовиставку «Літопис радості», на якій представлені фото вже побудованих нових храмів гнаних громад.

Потім люди попрямували до книжкових розкладок. Сотні видань православної духовної літератури для дорослих і дітей. За 20, 40, 50 гривень. Є і раритетні видання дорожчі. Усе – в хорошому стані.

На заклик зібрати книги для ярмарку відгукнулося величезна кількість парафій УПЦ з різних кінців України. Так що в перший день ярмарку були представлені ще не всі надіслані видання.

Книги, які залишаться непроданими, передадуть нужденним сільським громадам УПЦ для поповнення парафіяльних бібліотек.

Ярмарок розмістився навпроти входу в головний корпус Київської духовної академії і семінарії, біля пам’ятника святителю Петру Могилі (територія нижньої Лаври). Триватиме захід 25 і 26 вересня. Час роботи: з 11.00 до 17.00. Вхід вільний.

О 12.00 та 15.00 будуть відбуватися молебні у представлених ікон Богородиці.

Ті, хто не зможе побувати на ярмарку, долучитися до доброї справи можна на сайті фонду «Фавор».

Фото: facebook.com/bf.favor

Просмотров: 359