Читання Апостола. Що означає нести хрест? – прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в день свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього (1 Кор. 1: 18-24).

У чому сила Хреста Господнього, чому апостоли йшли у світ проповідувати саме Христа розп’ятого, що для нас означає несення хреста, та чому треба бути готовим до спотвореного сприйняття іншими духовного подвигу християнина.

Протоієрей Олександр Клименко навів слова святого Олексія Мечова про те, що ми маємо сприймати несення хреста як здатність взяти на себе біль інших, понести тягар інших. «Вдумаймось: сам Господь безгрішний постраждав за нас грішних, – відзначив він. – Той, Хто не мав жодного дотику до нашої вини, взяв цю вину на Себе. Якщо ми хочемо називатися Христовими, то повинні навчитися носити тягар один одного. Ось що означає несення хреста».

Бо слово про хрест для тих, хто гине, безумство є, а для нас, хто спасаємось, – сила Божа.
Бо написано: погублю мудрість мудреців, і розум розумних відкину (Іс. 29,14).
Де мудрець? де книжник? де допитливий віку цього? Чи не обернув Бог мудрість світу цього на безумство?
Бо коли світ своєю мудрістю не пізнав Бога в премудрості Божій, то благоугодно було Богові безумством проповіді спасти віруючих.
Бо й іудеї вимагають чудес, і елліни шукають мудрості; а ми проповідуємо Христа розп’ятого, для іудеїв спокуса, а для еллінів безумство, для самих же покликаних, іудеїв і еллінів, – Христа, Божу силу і Божу премудрість (1 Кор. 1: 18-24).

На думку священика, несення хреста – це не стоїчне переживання власних страждань і випробувань. Адже цим славились ще в давнину і стоїки, і філософи, і поети, і воїни, й імператори. Це, власне кажучи, здатні перенести люди лишень через власну впертість і злобу.

«Хрест Христовий дуже нагадує нам про нашу глибоку місію – одягати на себе болі і прикрощі інших людей, зодягатися в їх страждання, зодягатися в їх переживання, зробити своє життя суцільним несенням не лише свого заслуженого – втричі і вп’ятеро заслуженого – хреста, а допомагати нести хрест іншим. Христос не мав жодної причини носити на собі якусь муку, Він добровільно взяв на Себе муку інших та через святих апостолів, через Святе Євангеліє закликає нас робити це ж», – закликав о. Олександр та побажав, щоб ми пам’ятали про цю глибоку місію та несли свій хрест із радістю і вдячністю Богу.

Просмотров: 202