У КДАіС відбувся науковий круглий стіл до 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру в Києві

28 вересня 2021 року, до 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру, в приміщенні церковно-археологічного музею Київської духовної академії відбувся науковий круглий стіл на тему: «Роль православного духовенства та віруючих у порятунку єврейського населення від Голокосту під час Другої світової війни». Організаторами заходу виступили: Київська духовна академія і семінарія, Центр вивчення спадщини новомучеників і сповідників ХХ століття. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт КДАіС.

Учасникам були запропоновані такі теми для обговорення: Бабин Яр як місце пам’яті та спільна Голгофа ХХ століття; участь православного духовенства та віруючих у порятунку єврейського населення від погромів та Голокосту в ХХ столітті; православні «праведники народів світу» в Україні: подвиг і пам’ять та православні священники і віряни, розстріляні нацистами разом з євреями та представниками інших народів у Бабиному Яру в Києві.

У своїх вітальних словах та доповідях учасники намагалися висвітлити питання, присвячені вивченню ролі та участі православного духовенства і віруючих у порятунку єврейського населення від Голокосту під час Другої світової війни; знайти, узагальнити та систематизувати свідоцтва і джерела з означеного питання; осмислити трагедію Бабиного Яру; дослідити увічнення пам’яті жертв Голокосту та «праведників народів світу» в Україні; відкрити нові або маловідомі сторінки свідоцтв про православних священиків і вірян, розстріляних нацистами разом з євреями та представниками інших народів у Бабиному Яру та знайти шляхи для запобігання проявів ксенофобії та антисемітизму.

На пленарному засіданні було зачитане вітальне слово Керуючого справами Української Православної Церкви митрополита Бориспільського і Броварського Антонія, яке виголосив ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр.

Зокрема, у своєму вітальному слові митрополит Антоній зазначив: «сьогодні, в день пам’яті жертв Голокосту в Україні, важливим завданням є дослідити роль православного духовенства у спасінні єврейського населення в роки Другої світової війни в кожному регіоні нашої держави. Це може бути важливим історичним фактом, який ще раз засвідчить, що християнська любов перемагає будь-який страх, що християнське милосердя розповсюджується на всіх без виключення, незважаючи на національні, політичні чи релігійні відмінності. Тому що добрий пастир та справжній християнин завжди виконує заповідь Христа Спасителя про те, що “Нема більшої від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх” (Ін. 15:13)».

Також зі словами вітань до організаторів та учасників звернулися: заступник Керівника Офісу Президента України Дніпров Олексій Сергійович; голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Богдан Олена Володимирівна; Надзвичайний та Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Бродський Міхаель; головний Рабин Києва та України, президент Об’єднання іудейських релігійних організацій України Яков Дов Блайх; головний Рабин Києва та України, голова Всеукраїнського конгресу іудейських релігійних громад Моше Реувен Азман; генеральний директор Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Топанова Роза Астахівна та голова Українського інституту національної пам’яті Дробович Антон Едуардович.

Після завершення пленарного засідання відбулись друга і третя частина круглого столу, на яких з доповідями виступили 16 доповідачів. Модераторами виступів стали вчений секретар Київської духовної академії доцент протоієрей Василій Яковчук та керівник Центру вивчення спадщини новомучеників та сповідників ХХ століття, директор Міжнародного інституту афонської спадщини, науковий співробітник Інституту історії України НАН України, доцент Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв України Шумило Сергій Вікторович.

Для доповідачів була надана можливість онлайн виступу на платформі ZOOM.

З доповідями, присвяченими трагічним подіям у Бабиному Яру виступили:

  1. Шумило Сергій Вікторович. Тема доповіді: «Праведники народів світу в Україні: подвиг і пам’ять».
  1. Подольський Анатолій Юхимович, керівник Центру єврейської історії і культури Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, директор Українського центру вивчення історії Голокосту. Тема доповіді: «Чи є шанс у людини? Праведники народів світу в Україні: християнський вимір».
  1. Ткачук Андрій Платонович, заступник генерального директора з наукової роботи Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». Тема доповіді: «Бабин Яр. Трагедія, про яку людство пам’ятатиме вічно».
  1. Протоієрей Василій Яковчук. Тема доповіді: «Антисемітизм та єврейські погроми в Україні кінця XIX – початку XX століття: позиція священномученика Олександра Глаголєва».
  1. Шкаровський Михайло Віталійович, доктор історичних наук, професор, головний науковий співробітник Центрального державного архіву Санкт-Петербурга. Тема доповіді: «Православна Церква та Голокост в Україні».
  1. Ігуменя Серафима (Шевчик), голова Синодальної комісії «Церква та культура». Тема доповіді: «“Хто мій ближній?” (Лк.10, 29). Про подвиг ченців, які рятували від загибелі євреїв під час Голокосту в роки Другої світової війни».
  1. Диякон Олександр Занемонець, викладач візантійської історії та історії християнства в Хайфському університеті (Ізраїль). Тема доповіді: «Православні у Франції і порятунок євреїв в роки німецької окупації».
  1. Шевчук Олександр Вікторович, викладач КДАіС. Тема доповіді: «Трагедія Бабиного Яру: історія за фотосвідченнями».
  1. Кальницький Михайло Борисович (Київ, Україна), науковий співробітник Інституту дослідження території та ландшафту пам’яті Бабиного Яру. Тема доповіді: «З історії Свято-Феодорівської православної парафії у Києві – найближчої до Бабиного Яру» (про останнього настоятеля о. Ісаакія Тарасевича, який протистояв погромам, та деяких колишніх парафіян – Праведників Бабиного Яру).
  1. Христенко Олександр Борисович, генерал-лейтенант Служби зовнішньої розвідки України у відставці, історик, краєзнавець. Тема доповіді: «Рятування євреїв бургомістром Верховським і пртоієреєм Миколою Роменським у м. Кременчук на Полтавщині».
  1. Винокурова Фаїна Аврамівна, заступник директора Державного архіву Вінницької області; Новоселецький Ісаак Петрович, голова Вінницької іудейської громади, віце-президент Єврейської ради України; протоієрей Назарій Давидовський, керівник історичного відділу Вінницької єпархії УПЦ. Тема доповіді: «Православні священики Вінниччини та їх родини – рятівники євреїв в епоху Голокосту».
  1. Протоієрей Олександр Федчук, проректор з наукової роботи Волинської духовної семінарії. Тема доповіді: «Участь волинського православного духовенства у рятуванні єврейського населення в роки німецької окупації».
  1. Гуменюк Світлана Миколаївна, доцент кафедри журналістики та українознавства Національного університету водного господарства та природокористування. Тема доповіді: «Внесок науковців Рівненщини у вивчення питання Голокосту та випадків порятунку єврейського населення православними родинами».
  1. Данилець Юрій Васильович, доцент кафедри археології, етнології та культурології Ужгородського національного університету, керівник Закарпатського відділення Міжнародного інституту афонської спадщини. Тема доповіді: «До питання ролі Православної Церкви на Закарпатті у порятунку євреїв в роки Другої світової війни».
  1. Тригуб Олександр Петрович, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри Чорноморського національного університету імені Петра Могили. Тема доповіді: «Православне духовенство Миколаївщини у рятуванні євреїв часів Другої світової війни».
  1. Протоієрей Євген Гуменюк, голова Комісії з канонізації святих Олександрійської єпархії УПЦ. Тема доповіді: «Діяльність православного духовенства та віруючих щодо захисту єврейського населення від Голокосту в Кіровоградській області».

Після завершення круглого столу відбулась підсумкова дискусія.

Просмотров: 244