Митрополит Феодосій очолив урочисте освячення одного з найкрасивіших черкаських храмів

8 жовтня 2021 року відбулося урочисте освячення цокольної частини величного храму, зведеного у передмісті Черкас – мікрорайоні Дахнівка. Уставний чин освячення очолив митрополит Черкаський і Канівський Феодосій, якому співслужили єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, вікарій Київської єпархії, єпископ Корсунь-Шевченківський Антоній, вікарій Черкаської єпархії, єпархіальне духовенство. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Черкаської єпархії.

За сталою традицією, перед початком освячення владика Феодосій звернувся до присутніх зі словом про велике значення сьогоднішньої події, глибокий зміст священнодійств, що звершуються у новому храмі.

Цокольний, нижній приділ храму освячений на честь святителя Софронія, єпископа Іркутського. Головний, верхній храм згодом буде освячений на честь Собору трьох видатних вчителів і святителів Православної Церкви: Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоустого.

Після освячення відбулася соборна Божественна літургія, під час якої була виголошена молитва за мир в Україні.

По завершенні владика Феодосій очолив молебень преподобному Сергію Радонезькому, чия пам’ять відзначається сьогодні.

Потім відбулося урочисте вручення Подячних листів від митрополита Феодосія великій групі благодійників, які допомагають у будівництві та благоустрої цього храму.

Слова особливої вдячності були сказані на адресу настоятеля храму протоієрея Анатолія Чертополоха та почесного настоятеля храму протоієрея Василія Вознюка, секретаря та духівника Черкаської єпархії, трудами та опікою яких звершується його будівництво та благоустрій.

За своєю архітектурою новий храм вражає своєю досконалістю, благоліпністю і має право бути визнаним однією з найкрасивіших споруд сучасного церковного зодчества на Черкащині. Свято-Преображенська церква, яка колись стояла у Дахнівці, згадується відомим істориком Леонідом Похилевичем і датується 1840 роком. Однак є археологічні знахідки, які дають підстави стверджувати, що церковні споруди тут знаходилися значно раніше: аж у XV столітті. У 1944 році тутешня стара церква була знищена під час масованого артилерійського обстрілу.
Історія нового храму бере свій початок з 2001 року, коли було прийняте рішення про виділення земельної ділянки. Саме ж будівництво розпочалося майже 15 років тому, значна частина часу пішла на укріплення болотистої місцини, де нині виріс красень-храм.

Митрополит Феодосій висловив сподівання, що дякуючи спільним зусиллям духовенства, добродіїв та парафіян завершення усього будівництва відбудеться вже невдовзі.

Просмотров: 1046