В єпархіях Української Православної Церкви молитовно відзначили День захисників і захисниць України

14 жовтня 2021 року, в День захисників і захисниць України, в Сєверодонецькій, Мукачівській, Полтавській єпархіях Української Православної Церкви привітали військовослужбовців, помолилися за упокій померлих військових та взяли участь в  урочистостях з нагоди свята. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим взяв участь в обласних урочистих заходах з нагоди Дня захисників і захисниць України та Дня Українського козацтва, які відбулися на площі Перемоги в Сєвєродонецьку.

Напередодні, 13 жовтня на центральній площі м. Іршава відбулося урочисте зібрання з нагоди відзначення Дня Захисника України. З благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора, на запрошення організаторів заходу участь в події взяли настоятель Петро-Павлівського храму міста, протоієрей Василій Ігнат та настоятель Василівського храму міста ієрей Іоан Совтан. Участь у заході взяли керівники громади, установ та служб, силових структур, ветерани, учасники АТО, воїни-афганці, громадськість.

Священнослужителі звершили заупокійну панахиду за загиблими військовими.

14 жовтня в меморіальному парку міста Мукачева відбувся меморіальний мітинг присвячений Дню захисників і захисниць України. Гімн України виконав Мукачівський єпархіальний хор імені Федора Небесного – на запрошення організаторів та з благословення митрополита Феодора.

Пам’ять українських воїнів, які спочили за виконанням службових обов’язків, вшанували у Сваляві, біля монумента загиблим героям Небесної Сотні та учасникам АТО. Духовенство на чолі з благочинним Сваляви протоієреєм Василієм Барною на запрошення місцевої влади та з благословення керуючого єпархії звершили панахиду за військовослужбовцями.

14 жовтня у Мукачівському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою відбулось урочисте шикування. На запрошення начальника ліцею полковника  Юрія Захарова та з благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора участь у святкуваннях взяли клірики єпархії: голова Військового відділу єпархії протоієрей Ігор Білак та священнослужитель Росвигівського собору протоієрей Димитрій Роман.

Духовенство звершило молитву за допомогу Божу й благодать Святого Духа усьому особовому складу та вихованцям ліцею й завершили захід вітальним словом та кропленням присутніх освяченою водою.

14 жовтня з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа біля монумента «Покрова Пресвятої Богородиці» у м.Горішні Плавні було піднесено сугубі молитви за спочилих захисників України.

Заупокійну літію за спочилими воїнами, котрі загинули в різні часи при виконанні свого військового обов’язку, звершив директор Духовно-просвітницького центру Миколаївського собору, викладач семінарії протоієрей Георгій Коваленко.

Напередодні 13 жовтня до меморіалу «Землякам – учасникам бойових дій» у Кременчуці відбулося урочисте покладання вінків і квітів. З благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа в урочистому заході взяла участь делегація Полтавської місіонерської духовної семінарії, яку очолив викладач семінарії, директор Духовно-просвітницького центру Миколаївського собору протоієрей Георгій Коваленко.

14 жовтня з благословення митрополита Филипа настоятель Троїцького храму смт. Диканька протоієрей Євгеній Полтавець звершив молебень, на якому були присутні воїни, захисники України. Після спільної молитви отець Євгеній привітав присутніх зі святом.

Цього ж дня з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа благочинний Полтавського районного округу протоієрей Олександр Антонюк благословив козаків-новобранців.

В цей день 16 школярів з районів області прийняли в джури, а 15 студентів Полтавської Політехніки – в козаки Козацького гвардійського корпусу Полтавщини Міжнародної Академії Козацтва. Присягу приймав отаман Ревека Микола Анатолійович.

Просмотров: 381