Ми покликані бути подібними до Бога. Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів, як цього досягти (відео)

«Добре бути схожим на чесну людину, але набагато краще й благородніше бути подібними до милосердного Бога». Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій у своїй недільній проповіді, тлумачачи євангельське зачало про заповіді любові та милосердя (Лк., 6:31-36), повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Сьогодні не багато слів нам нагадується, але вони мають дуже велике значення», – сказав Архіпастир.

Він звернув увагу на заповідь, яка вчить правильно вибудовувати відносини з людьми: “як хочете, щоб з вами чинили люди, так і ви чиніть з ними” (Лк., 6, 31).

«Якщо ми не знаємо, як вчинити з ближнім – в суперечках, неприємностях – потрібно поставити себе на його місце, а його на своє. Зрозумівши, як би я хотів, щоб зі мною вчинила ця людина, так вчинити і з ним», – зазначив Архіпастир.

Далі Блаженніший владика пояснив слова (Лк., 6, 32-34): “І коли ви любите тих, хто вас любить, яка вам за те подяка? Бо і грішники люблять тих, хто їх любить. І якщо ви робите добро тим, хто вам робить добро, яка вам за те подяка? бо і грішники те саме роблять. І коли позичаєте тим, від кого сподіваєтесь одержати назад, яка за те вам подяка, бо і грішники позичають грішникам, щоб стільки ж одержати”.

Він підкреслив, що, вчиняючи так, «ми просто схожі на добру, чесну людину».

«Але якщо ми любимо ворогів своїх, якщо ми робимо добро і даємо в борг, не чекаючи нічого отримати назад, то ми схожі на милосердного Бога. Тому, що Бог милостивий і до невдячних, і до злих – це правило життя», – сказав Предстоятель.

За словами Митрополита Онуфрій, «ми повинні прагнути бути подібними до Бога», тому що людина була створена за Його образом і подобою.

«Образ кожна людина має – хоче вона того чи ні, а подобу має тільки той, хто хоче її мати», – звернув увагу він і додав, що людина починає уподібнюватися Богу, виявляючи любов до ворогів, за «жертовне благодіяння», даючи в борг, не чекаючи нічого взамін.

«Добре бути схожим на чесну людину, але набагато краще й благородніше бути схожим на милосердного Бога, Який любить і злих, і добрих, посилає дощі на праведних і неправедних, – сказав Його Блаженство. – <…> Ті люди, які уподібнюються Богу, здатні вміщати в себе великі дарування Божі, необхідні людині не тільки в земному житті, але ще в майбутньому – на Небі у Христі Іісусі Господі нашому».

Просмотров: 328