19 жовтня – день пам’яті апостола Фоми

Невіруючий апостол – так найчастіше називають Фому, одного з дванадцяти найближчих учнів Христа. В Євангеліях про нього сказано буквально кілька слів, але з житія і апокрифів відомо, що з проповіддю Воскресіння Христового він дійшов найдалі – до самої Індії, а дорогою привів до Христа кілька народів. Як це можливо для слабкої вірою людини? І чи був він таким насправді? Чому мощі Фоми, який загинув в Індії, знаходяться в Італії?

У день пам’яті апостола Фоми – 19 жовтня – публікуємо матеріал “Фоми в Україні” у перекладі прес-служби Рівненської єпархії.

Почнемо з того, що нам достеменно відомо про цю людину. У Святому Письмі апостола Фому згадують всі Євангелісти, проте Іоанн приділяє йому увагу найбільше, не просто перераховуючи його серед учнів, а й розкриваючи якісь риси його характеру, особисті якості. До речі, ім’я «Фома» має семітський корінь, який можна перекласти як «ділитися навпіл, подвоюватися». Можливо, тому у Фоми було прізвисько Близнюк. Але деякі гностики, в середовищі яких цей апостол особливо шанувався, вважали його в буквальному сенсі слова близнюком Господа Ісуса Христа: нібито він був зовні дуже схожий на Спасителя. Хоча, мабуть, не так уже й важливо, як зовні виглядав Фома. Набагато важливіше, що віра його протягом усього його життя подвоювалася, потроюється … – постійно збільшувалася. І він розділив її з безліччю найрізноманітніших людей.

Психологія сумнівів

velikij-shelkovyj-put
Євангеліст Іоанн особливо виділяє апостола Фому в двох епізодах. По-перше, коли Спаситель дізнається про смерть Свого друга Лазаря і відправляється до нього, щоб його воскресити. При цьому Христу загрожує небезпека, адже первосвященики давно шукають нагоди, щоб Його заарештувати. І в той час, коли інші апостоли вмовляють Вчителя нікуди не ходити, Фома, навпаки, закликає: «Підемо і ми помремо з Ним». У цих словах проявляється його в хорошому сенсі слова максималізм, внутрішня цілісність, готовність померти за те, що любиш і цінуєш.

Але ще більш яскраво Фома розкривається у відомому епізоді, де він, почувши про Воскресіння Христове від інших учнів, каже: «Поки не побачу, не повірю». З якихось причин Фоми не виявилося серед них, коли їм усім разом з’явився Воскреслий Христос. І коли апостоли розповіли йому про велику радість – про ту саму перемогу над смертю, якої чекав весь Ізраїльський народ і яка відбулася у Воскресінні Спасителя з мертвих – Фома не повірив цій звістці. На підставі цього епізоду і склалося визначення «Фома невіруючий». Однак чи був він таким? І якщо немає, то що насправді могло викликати у Фоми подібну реакцію? Психологічно його поведінку можна пояснити. Давайте уважно вдивимося в деталі, які повідомляє про Фому Євангеліст Іоанн. Це учень, який готовий був померти за Христа – настільки гарячим було його серце. Так буває, коли людина покладає в основі свого життя якусь мету і готова піти до самого кінця, навіть до смерті, заради її досягнення. Але в той момент, коли вона втрачає цю мету, для неї руйнується весь світ.

Фома, судячи з усього, був абсолютно роздавлений смертю свого Учителя. Всі його надії зруйнувалися. Людина, яка жила ідеєю служіння Христу і очікуванням Його царства, втратила все – і мету життя, і сенс. Цілком зрозуміло, чому його не було серед інших учнів, коли їм з’явився Той, кого вони любили. Фома в тому стані просто не міг перебувати серед людей. Коли ж йому сказали, що Христос воскрес …

Людина, яка тільки що втратила останню надію, дуже боїться нового розчарування. Вона насторожено поставиться до будь-яких запевнень у тому, що її сподівання не були марними. Це не характеристика слабкої віри. Швидше, це ознака сильної любові Фоми до Спасителя. Він не те, щоб не повірив. Можливо, він боявся, що все, про що йому розповіли, – не відбулося насправді; але він всім серцем хотів, щоб було так. А Господь завжди відповідає на такі «запити» людського серця. І коли Він з’явився Хомі, той відразу залишив свої сумніви і сповідував Христа: «Господь мій і Бог мій!» Адже насправді Фома дуже чекав цього моменту.

Як пройти в Індію?

Що ж відомо про його подальше  життя? У Євангеліях і Книзі Діянь апостольських про Фому нічого більш не сказано. Але деякі важливі відомості можна почерпнути з його житія. Наприклад, той факт, що Фома, проповідуючи Христа, пішов далі за інших учнів і дістався до самої Індії. Саме цей спадок дістався йому в результаті поділу між апостолами території проповіді.

lwf0024
Треба сказати, поняття «Індія» в той час було широким і далеко не завжди означало конкретну територію. Індією називали часом і Афганістан, і Месопотамію – все те, що знаходилося за межами Римської імперії. Тому апостол Фома теоретично міг проповідувати не в Південній Азії, а набагато ближче. Однак є кілька фактів, на підставі яких все-таки можна говорити про його проповіді саме індусам. З часів Олександра Македонського між Римською імперією, Середземномор’ям і Індією вже було транспортне сполучення. Так що Фома цілком міг туди дістатися, нічого дивного в цьому немає.

У житії апостола згадується цар Гундофар: Фома був найнятий до нього на службу як тесля, щоб побудувати царю палац. Цей цар – реальна історична особа.

У 1834 році в Кабульській долині Афганістану були знайдені монети з його ім’ям, і по ним можна визначити, що Гундофар правив у I столітті після Різдва Христового, приблизно в 45-46 роках. Це як раз ті роки, коли Фома міг опинитися в Індії.

Взагалі, відомості про апостола Фому, що стосуються його життя після Воскресіння Христового і Зішестя Святого Духа на апостолів, тобто все, про що не сказано в Святому Письмі, почерпнуті в основному з книги «Діянь апостола Фоми»,  «Acta Thomae». Документ датується кінцем II – початком III століття і існує в двох версіях – індійській і сирійській. Але він дійшов до нас не в первісному, а в спотвореному варіанті – в ньому дуже багато гностичних вставок. Цей текст критикував святий Іриней Ліонський, видатний богослов II століття, який дуже жваво реагував якраз на гностичні перегини. Однак є свідчення про те, що поряд з гностичним існував і інший, мабуть, справжній текст про діяння апостола Фоми. Це свідоцтво – записки черниці Егер, яка впродовж 381-384 років здійснювала паломництво на Святу Землю, в Сирію, Ліван і Єгипет. Вона повідомляє, що молилася біля мощей цього святого, а також про те, що за богослужінням читався уривок з книги «Діянь апостола Фоми». Причому мова тут йде, швидше за все, про початковому варіанті «Діянь», без гностичних спотворень, тобто про те, що не надійшов до наших днів.

Архітектор з біографією

Так що ж відбувалося в Індії з цією людиною? Що можна почерпнути з основних джерел, якщо винести за дужки пізніші гностичні правки? Разом з якимось купцем на ім’я Хаббан Фома прибув до Індії, де до I століття вже сформувалася кастова громадська система. Це означало, що без дозволу відповідного царя або раджі в його володіннях не могло здійснюватися ніякої діяльності, в тому числі і проповіді нової віри. У цьому сенсі ситуація в Індії нагадувала ту, що склалася в Європі VI-VIII століть на територіях розселення варварських племен, де проповідь християнства була можлива тільки з дозволу вождя.

І якщо вождь приймав нову віру, то слідом за ним до Христа зверталася і вся знать, і воїни, і весь народ. Правда, істотна різниця була в тому, що в Індії I століття християни піддавалися гонінням подібно до того, як це було на території Європи часів античності та ранньої епохи варварських королівств.

Були царі, які цілком терпимо ставилися до різних вірувань, що приносяться з далеких країн в їх краю. А приносили їх найчастіше купці. Так, що Хаббан в цій історії фігурує не випадково. Власне, шлях, по якому апостол Фома потрапив до Індії – це Великий шовковий шлях між Європою і Китаєм. Користувалися ним не тільки торговці, а й місіонери. Правда, купецтво по типу діяльності часом виявлялося з місіонерами в одному ряду, тому що якщо купці були християнами, то вони не тільки займалися бізнесом на цьому транзиті, а й, як могли, поширювали свою віру серед язичників. І судячи з усього, Хаббан розумів, чим насправді займається Фома. Апостол же невпинно проповідував Христа. По дорозі до Індії він зумів заснувати християнські громади в Палестині, Месопотамії, Парфії та Ефіопії, а також серед Бакта. З таким багажем він і з’явився до царя Гундофару.

little_mount_chennai007
Після прибуття до Індії апостол розпочав будівництво палацу. Правда, робив він це досить дивним чином, його вчинок цілком можна назвати авантюрою. Йому виділили чималі гроші, проте він все роздав біднякам, не витративши на палац жодної монети. Будівля в результаті так і не була побудована. Коли ж Гундофар прийшов подивитися на новий будинок і з’ясував, що його, за людськими мірками, досить недвозначно обдурили, він наказав заарештувати Фому і збирався його стратити. Однак царю з’явився його померлий брат, який сказав, що багато обителей він бачив на небесах, але найпрекрасніший будинок – той, що зведений для Гундофара. На питання, хто ж будував цей будинок, брат відповів, що ім’я будівельника Фома. Гундофар дуже здивувався і наказав скасувати страту. Втім, для Фоми це стало лише відстрочкою дня смерті. Мученицька смерть його не минула …

Йде на смерть

Останні роки земного життя апостол Фома провів в індійському місті Меліпура, поблизу Мадраса. Там він зумів звернути до Христа дружину і сина місцевого царя Маздея. Правда, хрестити їх він не встиг. Цар, дізнавшись про такі зміни в близьких людях, прийшов в лють, адже все це відбулося за його спиною, і велів кинути Фому в темницю. Тоді родичі царя прийшли до апостола прямо в тюрму, щоб там прийняти Хрещення. Фома звершив над ними Таїнство, а потім, подібно до апостола Петра, через зачинені двері темниці вийшов на волю, з’явився до новохрещених і послужив для них Літургію. Однак тюремна варта виявила, що в’язень зник. Визнавши його за чаклуна, воїни про все доповіли царю. І коли Фома, слідуючи Божому провидінню, повернувся в місце свого ув’язнення, його негайно відправили на допит.

Там стався один дуже важливий діалог. Мазда запитав Хому: «Хто ти? Раб або вільний? »На що Фома відповів:« Не раб я, і ти не маєш влади наді мною». Цар тоді поцікавився, навіщо ж він, втікши з в’язниці, повернувся назад. Говорить до Нього Хома: «Я прибув сюди, щоб врятувати багатьох і самому стати допомогою для всіх, хто хотів звільнитися». І тут  – найголовніше питання Маздея: «А хто твій пан? яке його ім’я і з якої він землі? І Фома дає відповідь абсолютно в своєму стилі:« Господь мій – Владика мій і твій. Бо Він пан небес і землі». Цей текст є надзвичайно важливим, оскільки в ньому розкривається особливе християнське світовідчуття. Це світовідчуття богосинівства всіх людей – не важливо, до якої національності або касти вони належать, раби вони або царі, апостоли або купці, індуси або іудеї. Будь-яка людина – дитя Боже за фактом свого народження, навіть якщо вона поки не просвічена світлом Христової істини.

Природно, індійському цареві дивно було почути подібну відповідь. Він засудив апостола до смертної кари. І хоча народ, бачачи добрі справи і наміри Фоми, протестував, Мазда залишився непохитний. Фома, в свою чергу, не пручався і не заперечував, і це теж цілком в його дусі – бажати собі смерті заради Христа. Він переживав тільки про одне – що йому не до кінця ще вдалося посіяти насіння Христової віри в цих землях. Тому по дорозі до місця страти він висвятив чоловіка на ім’я Сифор у пресвітери, а новонаверненого сина царя  – в диякони. Після цього Фома вже зі спокійним серцем прийняв свій жереб і зазнав мученицької смерті – його прокололи списами.

Чи вірити мертвому?

Ну а далі відбувається ще одна винятково важлива подія. У сина того самого царя Маздея, в рідного брата рукоположеного Фомою диякона, вселився нечистий дух. Мазда розумів: це покарання йому, батьку, за те, що він стратив святого. І тоді він вирішив піти до гробу апостола Фоми в Меліпурі, взяти його останки і торкнутися ними сина. Тоді, вважав цар, нещасний буде зцілений. Цей епізод, описаний в «Діяннях апостола Фоми» II-III століття, свідчить, що вже тоді в Індії була традиція шанування мощей. Але найцікавіше навіть не в цьому. Коли Мазда, відповідно до джерела, мав намір виконати задумане, йому з’явився сам Фома і, можна сказати, з деяким гумором сказав: «Живому ти мені не повірив, чому ж тепер повіриш мертвому? Але не бійся, бо милостивий Ісус Христос, заради великого Свого милосердя ». А далі наводиться історія про те, що Мазда, прийшовши до гробу Фоми, з якоїсь причини не знайшов там його останків.

Що ж тоді зробив цар? Він взяв жменю піску з місця поховання апостола і повернувся додому. Мазда закликав Ім’я Господа Ісуса Христа, відрікся від диявола, а потім дав синові прикластися до піску з могили Фоми, в результаті чого той отримав зцілення. Потім Мазда звернувся до висвяченому Фомою пресвітера Сифора з проханням хрестити його. Чому такий важливий цей епізод? Адже справа не стільки у факті зцілення хворого, в це диво можна вірити або не вірити. Але справа головним чином, в тому, що цар, стративши апостола, навернувся до Христа. Це свідоцтво про головне диво, яке можливо для людини – про зміну серця.little_mount_chennai007
Фома: шлях туди і назад

Що ж стосується мощей апостола Фоми, то доля їх дуже цікава. З Індії вони були перенесені в Едесу. Про їх перебування там свідчить літописний текст «Хроніки граду Едесси», а також згадані записки черниці Егер: вона повідомляє, що молилася в цьому місті біля мощей апостола Фоми. В XI столітті Едесу розграбували турки. Мощі Фоми, поряд з іншими святинями, були заховані християнами щоб уникнути наруги. Місцезнаходження їх було невідомим, поки їх не виявили на грецькому острові Хіос. А звідти в 1258 році мореплавець Ліон, найнятий жителями італійської Ортон, перевіз їх до цього міста. Там вони і знаходяться до цього дня. А перст Фоми був доставлений в Рим і перебуває там в церкві Святого Хреста. Іншими словами, апостол Фома, за життя пішов із Заходу на Схід, після земної кончини за кілька століть зробив зворотну подорож.

Такий був земний і посмертний шлях апостола Фоми. Життя його нагадує пригодницький роман, а сам він – героя, що здійснює часом абсолютно нелогічні подвиги.

Яке ж відношення все це має до нас, людям XXI століття? Справа в тому, що Фома, мабуть, найсучасніший апостол. Адже більшості з нас знайомий стан внутрішньої порожнечі, коли руйнуються надії, коли, здавалося б, сенсу в житті зовсім не залишається. І дуже непросто в такій ситуації розуміти, що Господь – поруч. Але приклад Фоми показує, що Бог нас не тільки не залишив, але більш того – Він готовий прийти до кожного, хто щиро цього хоче. Апостол Фома, який повірив у Воскресіння свого Учителя, все своє життя настільки горів цією вірою, що зумів привести до Христа тисячі людей. Він не побоявся ні далекої дороги, ні іноземних царів, ні смерті. Йому доводилося йти на авантюрні, з точки зору земної логіки, вчинки, ризикувати життям і в підсумку розлучитися з ним, сповідувати Христа. Але він завжди розумів, заради чого все це робить. Після того, як він особисто зустрівся з Воскреслим Богом, для нього не залишалося більше сумнівів в тому, заради чого він живе. Навіть якщо йому доводилося кардинальним чином змінювати місце проживання і коло спілкування. Навіть якщо здавалося, що місія його зазнає невдачі. Навіть якщо в далекій країні не знаходилося людей, готових його підтримати … Всі ці перешкоди були переборні, тому що Бог, одного разу ставши поруч з ним, вже ніколи не залишав свого учня. При чому ж тут ми, сучасні люди? Мабуть, при тому, що Господь точно так же приходить до кожного з нас. І якими б не були обставини нашого життя, зустріч з Ним можлива. Варто тільки дуже цього захотіти…

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 665

Залишити відповідь