У Черкаській єпархії митрополит Феодосій освятив відроджений храм

24 жовтня 2021 року, в Неділю 18-ту після П’ятидесятниці, митрополит Черкаський і Канівський Феодосій звершив велике освячення храму на честь святителя Миколая Чудотворця в селі Скориківка Золотоніського району Черкаської області. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Черкаської єпархії.

Храм був побудований і освячений в 1910 році та був духовним серцем Скориківки. Після революції 1917 року, в 1920-х роках храм був розорений і закритий, розділивши долю тисяч інших таких же храмів нашої Церкви. Використовувався Дім Божий як склад аж до Другої світової війни, і богослужіння в ньому поновилися лише в період окупації. Але потім, в 1961 році, під час хрущовської «відлиги», на храм знову впала неприязнь світу цього, і він був розорений повторно. Тільки через 30 років, в 1991 році, храм святителя Миколая був повернений Церкві, а цього дня, через ще 30 років, відбулося його Велике освячення архієрейським чином. При цьому сам Миколаївський храм дійшов до нас зі своїми рідними, неушкодженими куполами.

Перед початком освячення митрополит Феодосій розповів парафіянам про значення священнодійств, які відбуваються під час освячення, і привітав присутніх з тим, що вони є безпосередніми свідками та учасниками радісної події духовного відродження храму Божого.

Після освячення митрополит Феодосій у співслужінні кліриків Черкаської єпархії звершив Божественну літургію.

На Малому вході за 40-річне ревне служіння Православній Церкві у священному сані митрополит Феодосій нагородив настоятеля храму протоієрея Іоанна Мазку правом служіння Божественної літургії з відкритими царськими вратами до “Отче наш …”.

За богослужінням була вознесена сугуба молитва за мир в Україні та єдність Православної Церкви.

На завершення богослужіння Високопреосвященніший владика виголосив проповідь. Також усі присутні отримали з рук митрополита Феодосія благословенну іконку Пресвятої Богородиці, а всі діти – солодкий подарунок.

Просмотров: 496