У Горлівській єпархії освячено відновлений із руїн Благовіщенський храм, у Мукачівській єпархії — каплицю у Георгіївському монастирі

31 жовтня 2021 року, в день пам’яті святого апостола та євангеліста Луки, у Горлівській єпархії освячено відновлений Благовіщенський храм Горлівки, який було зруйновано снарядом у 2014 році, та в Мукачівській єпархії освячено каплицю на честь ікони Пресвятої Богородиці “Усіх Скорботних Радість”, що у Свято-Георгіївському чоловічому монастиріу селі Заболотне. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби Горлівської та Мукачівської єпархій.

Нагадаємо, за минулий тиждень в УПЦ було освячено вісім нових храмів.

Митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан звершив чин освячення відновленого з руїн Благовіщенського храму Горлівки Донецької області.

Його Високопреосвященству співслужили вікарій Донецької єпархії архієпископ Макіївський Варнава, вікарій Горлівської єпархії єпископ Костянтинівський Паїсій, благочинні та духовенство єпархії.

Після освячення правлячий архієрей очолив Божественну літургію у відновленій дерев’яній церкві. За богослужінням співав архієрейський молодіжний хор Богоявленського кафедрального собору Горлівки під керуванням регента Ольги Ільчук.

Після закінчення літургії архієпископ Варнава привітав митрополита Горловського та Слов’янського Митрофана з освяченням храму та 45-річчям від дня народження, яке правлячий архієрей Горлівської єпархії відзначив цього дня.

Владика Варнава вручив митрополиту Горловському та Слов’янському Митрофану панагію та хрест, передані в дар від митрополита Донецького та Маріупольського Іларіона.

Митрополит Митрофан подякував архієпископу Варнаву та привітав присутніх зі значною подією у житті міста.

«Сьогодні великий святковий день не лише для духовенства, а й для всіх, хто живе у Горлівці. Багато хто з тих, хто стоїть тут, молився і в тому храмі, який був зруйнований у 2014 році, і в тому першому храмі, який будувався, щоб зібрати громаду на місці майбутнього кафедрального собору. Для того, щоб ми могли молитися в цьому храмі і сьогодні, потрібен був час і низка певних зусиль. А ще треба було, щоб Господь послав нам Свою милість, благодать і допомогу у відповідь на наші молитви. Я добре пам’ятаю, як ми тут першу службу служили на зруйнованому фундаменті. Після цього ми збиралися тут у престольні дні для того, щоб піднести молитву на місці храму і попросити Бога дати нам сили та можливість відновити те, що було зруйновано. Сьогодні, з Божою допомогою, ми знаходимося в цьому храмі, який освячений за уставом Святої Православної Церкви повним освяченням. Тут знову горять лампади та свічки, знову звершуються регулярні богослужіння», — зазначив владика.

Митрополит Митрофан вручив високі церковні нагороди настоятелю парафії протоієрею Олександру Пеканову та тим, хто потрудився у справі відновлення храму. Один із нагороджених — парафіянин, який опинився поряд із храмом у той момент, коли в нього потрапили снаряди. Він вбіг у палаючий вівтар і виніс звідти напрестольне Євангеліє та антимінс. Наразі літургія у храмі звершується саме на цьому антимінсі.

Митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор після звершення Божественної літургії у Свято-Георгіївському чоловічому монастирі освятив каплицю на честь ікони Пресвятої Богородиці “Усіх Скорботних Радість” в с. Заболотне Закарпатської області.

У своєму слові митрополит Феодор висловив подяку наміснику обителі архімандриту Серафиму (Вереш), братії та всім, хто долучився до спорудження святині. Після архієрей закликав на всіх присутніх Боже благословіння.

Просмотров: 453