Читання Апостола. Господь відкривається невтомним шукачам Істини — прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в Неділю 20-ту після П’ятидесятниці (Гал. 1: 11-19).

Про те, що Господь завжди відкривається для тих, хто невтомно і настирно шукає Істину, про надзвичайну схожість апостола Павла й ігумена Нікона (Воробйова), а також про те, як попри тернії і перепони епох, кожен із них знайшов свій шлях до Бога, а значить і кожен із нас сьогоднішніх, якщо докладемо зусиль, знайдемо його.

Послання апостола Павла до Галатів 1: 11-19:

Звіщаю ж вам, браття, що Євангелія, яку я благовістив, вона не від людей. Бо я не прийняв, ні навчився її від людини, але відкриттям Іісуса Христа. Чули бо ви про моє поступовання перше в іудействі, що Божу Церкву жорстоко я переслідував та руйнував її. І я перевищував в іудействі багатьох своїх ровесників роду мого, бувши запеклим прихильником моїх отцівських передань. Коли ж Бог, що вибрав мене від утроби матері моєї і покликав благодаттю Своєю, уподобав виявити мною Сина Свого, щоб благовістив я Його між поганами, я не радився зараз із тілом та кров’ю, і не відправився в Єрусалим до апостолів, що передо мною були, а пішов я в Арабію, і знову вернувся в Дамаск. По трьох роках потому пішов я в Єрусалим побачити Кифу, і в нього пробув днів із п’ятнадцять. А іншого з апостолів я не бачив, крім Іакова, брата Господнього.

«Вивчаючи “Нам оставлено покаяние” ігумена Нікона (Воробйова), я одразу провів паралель між життям ігумена Нікона й апостола Павла. Вони обидва були з таких сімей і з такого історичного простору, яке не провокувало їх до глибокої особистої віри. І перша, і друга епохи були переповнені батьківських передань, про що пише апостола Павел сьогодні у віршах. Але і о. Нікон, і апостол Павел знайшли свою дорогу до Бога особисто. Сам Бог відкрився їм, — зазначив о. Олександр та закликав бути настирними у пошуках Бога і пам’ятати, що тільки ті, хто докладають зусиль, досягають Царства Божого: “Я переконаний: якщо ми з вами станемо на цей шлях і будемо щомиті, щохвилини зосереджені на пошуку головного, то й головне нам відкриється, а все інше додасться, за словом Господнім. Станемо нам цей пошук, станемо шукачами Істини».

Просмотров: 260