Наша молитва за спочилих ближніх здатна перевести їх із місця мук до Раю — Блаженніший Митрополит Онуфрій (відео)

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав під час проповіді, розповідаючи, які таємниці вічного життя розкриває нам Євангельська притча про багача і Лазаря (Лк. 16: 19–31), повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як відзначив Архіпастир, людина живе на землі для того, аби підготувати себе до Вічності.

«Збирати багатства світу чи здобувати людську славу — це не є метою життя, мета життя — готувати себе до Вічності», — зокрема наголосив владика.

За словами Його Блаженства, та людина, яка прагне цієї мети і старається бути вдячною Богові за все, навіть за скорботи, в майбутньому житті отримує в нагороду втіху — вічне блаженство. «А той, хто замикається на самолюбстві і Богу не дякує за дари, в майбутньому житті страждає», — додав він.

Тільки перебуваючи на землі, як нагадав Блаженніший владика, людина може духовно вдосконалюватися. А допомагає в цьому Таїнство сповіді.

«Якщо щось зробив погано, то слід сказати: “Господи, прости мене, я винен, помилуй мене!». Бог прощає, і ми знову піднімаємося сходами духовної досконалості, — закликав до покаяння владика. — Якщо людина не кається і думає, що може так зробити після смерті, то помиляється. Бо коли душа відокремлюється від тіла, вона вже не може каятися, вона вже не може морально вдосконалюватися».

Як пояснив Предстоятель, якщо людина врешті опинилася в місці мук, то вже нічим собі не може допомогти. «Їй може допомогти тільки Церква, тільки молитва живих», — підкреслив владика.

Як зауважив Митрополит Онуфрій, тому в Церкві звершується поминання про упокоєння. Адже старанна молитва живих здатна перевести спочилу близьку людину до Раю.

«Церква молиться, щоб Бог простив вільні й мимовільні гріхи наших близьких і переселив у життя, де немає ні хвороб, ні скорбот, ні стогнання, але життя нескінченне. Ця молитва живих здатна перевести людину з пекла до Раю. Але молитва людини, яка пішла на вічні муки, їй самій вже не може допомогти», — резюмував він.

Просмотров: 1013