«Слово Предстоятеля»: Як найкраще прославляти істину Божу? (відео)

7 листопада 2021 року в ефірі телеканалу «НТН» вийшов тридцять четвертий випуск нового сезону щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель закликав проповідувати правду Божу — і не стільки словами, скільки насамперед своїми справами.

З цього приводу Блаженніший владика навів приклад із побуту двох жінок, які жили в сімейному гуртожитку.

«І одна жіночка, і друга мали, як на підбір, неохайних сусідів, — зауважив владика. — Перша жінка вирішила виховати своїх сусідів із допомогою настанов. Вона все сама прибирала, але коли бачила сусідів, то читала їм лекцію про чистоту. Однак на неї не звертали уваги. Її це стало дратувати, і вона гнівалася й лаялася. Врешті-решт вона стала проклинати своїх сусідів за те, що вони не тримають чистоту. А ті, своєю чергою, так озлобилися на неї, що стали ще й навмисне смітити».

Інша жінка, за словами Архіпастиря, була християнкою. Вона теж старанно прибиралася, та розуміла, що сусіда, як і все в житті, нам дає Бог. Тому вона терпіла, змирялась і навіть старалася прибирати не у свою чергу, коли цього ніхто не бачив, щоб нікому не докучати.

«Сусіди не розуміли її й дивувались. Як звичайна людина, вона теж втрачала терпіння, коли бачила, що її труд зневажають і все одно смітять. Але не сварила й не докоряла сусідам, а докоряла лишень себе — за те, що не має терпіння і смирення до ближніх. Сусіди, бачачи її жертовність, скромність, смирення, зрештою прониклися до неї повагою і любов’ю. Вони почали самі себе виправляти, бо їм було соромно її ображати», — сказав він.

Як відзначив Його Блаженство, своїми добрими справами ми повинні проповідувати правду Божу.

«Господь каже: “Отак просвітиться ваше світло перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі справи та прославляли Отця вашого Небесного” (Мтф. 5: 16). Своїми справами ми прославляємо Отця Небесного, якщо ми робимо їх із терпінням, смиренням, із любов’ю. Не треба думати, що ми можемо прославити Бога тільки голосною великою яскравою справою, яку побачать люди і здивуються. Такого може й не статися. Ми повинні робити добрі справи як ті, хто здобуває золото. Золото не здобувається великими злитками одразу. Переважно люди просівають маленькі золоті піщинки, які вже потім виплавляють у злиток. Таким чином ми повинні робити добрі справи. Не треба чекати на той час, коли зможемо зробити якусь велику добру справу. Треба робити добро навіть у найдрібніших вчинках, у найрутинніших справах нашого життя, при цьому супроводжуючи наші справи любов’ю, смиренням, терпінням», — підсумував Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 337