Великі подвижники Лаври. Преподобний Нестор Літописець

9 листопада Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Нестора Літописця.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує матеріал підготовлений редакцією журналу «Фома в Україні».

Вдячні нащадки назвали його батьком вітчизняної історії, сам же він смиренно іменував себе негідним рабом Божим. Анкетних даних про преподобного Нестора дійшло дуже мало. Він прийшов до Печерського монастиря у віці сімнадцяти років. Ймовірно, він був киянином, і не менш імовірно, що походив із знатного роду. Інакше звідки у хлопця така вченість? Нестор не просто знав грамоту і вмів писати — він мав блискучу освіту, знав іноземні мови, вільно читав грецькою і латинською. Безумовно, він належав до освічених людей свого часу.

Господь привів Нестора в монастир у 1073 році, коли ще був живий преподобний Феодосій, від якого молодий чоловік особисто отримав благословення на труди і послух. Для Нестора трирічне випробування закінчилося вже при ігумені Стефані. А у 1081 році його висвятили в диякона.

Преподобний Нестор почав працювати з літописанням майже відразу після приходу в обитель. Це стало його основним послухом. У 1091 році він і ще двоє ченців були в складі групи, яка знайшла мощі преподобного Феодосія.

Про його високе духовне життя говорить те, що він разом з іншими преподобними отцями брав участь у вигнанні біса з Микити затворника, який піддався бісівським підступам. Нестор любив читати, вивчав твори святих отців і закликав до цього інших. У працях і молитвах він провів у Печерській обителі 41 рік і помер у віці 58 років.

Головним подвигом життя преподобного Нестора було складання протягом 1112-1113 рр. «Повісті временних літ». Перед написанням своєї хроніки монах буквально перелопатив безліч джерел — попередні руські літописні зводи і оповіді, монастирські записи, візантійські хроніки Іоанна Малали і Георгія Амартола, різні історичні збірки, розповіді старця-боярина Яна Вишатича, торговців, воїнів, мандрівників. Їх він осмислював з єдиної, суворо церковної точки зору. Нестор, по суті, описав історію Русі як складову частину всесвітньої історії, історії спасіння людського роду.

У літописі дано і богословське осмислення вітчизняної історії. Духовна глибина, історична вірність і патріотизм Повісті ставлять її в ряд найвищих творінь світової писемності.

Преподобний Нестор був похований в Ближніх печерах.

Переклад українською Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ

Просмотров: 2049

Залишити відповідь