Митрополит Антоній: Церква протиставляє вченню Константинопольського патріархату про першість принцип соборності

Кризу у світовому Православ’ї можна подолати через скликання Всеправославного Собору, проти якого виступає Константинопольський патріархат. Про це під час Міжнародної конференції в КДАіС на тему «Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри» 11 листопада 2021 року заявив Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський та Броварський Антоній, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на 112ua.tv.

«Вчення про першість у Вселенській церкві, яке формулюють богослови Константинопольського патріархату, є для нас неприйнятним. Це вчення стало серйозною загрозою для єдності світового Православ’я. Реалізація на практиці такого розуміння першості веде до підриву соборного підгрунтя церковного управління», – зокрема зазначив митрополит Антоній.

На переконання Керуючого справами УПЦ, сучасна криза у світовому Православ’ї – це криза соборності, а «сам принцип соборного устрою Церкви, ясно вказаний нам у Новому Завіті, під загрозою».

«Сьогодні нам потрібно повернутися до апостольського розуміння церковних Соборів як особливих засобів пізнання Божественної Істини. Ми повинні пам’ятати, що саме на Соборах особливим чином діє благодать Святого Духа, яка наставляє Церкву на істину. І сьогодні, коли Православна Церква опинилася у важкій кризі, нам необхідно без страху і з усією відповідальністю вдатися до цього рятівного засобу, щоб знайти вихід із непростої ситуації», – відзначив владика Антоній.

Просмотров: 996