Божі дари зобов’язують нас проявляти смирення — Блаженніший Митрополит Онуфрій (відео)

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своїй проповіді 14 листопада 2021 року, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель нагадав притчу про зцілення Спасителем гадаринського біснуватого (Лк.8:26-39).

За словами Архіпастиря, ця Євангельська історія навчає нас виховувати в собі смирення та викорінювати гординю.

Як зауважив Блаженніший владика, гординею ми плекаємо в собі зухвалість і боягузтво. Ба більше, якщо ми догоджаємо своїй гордині, а не живемо за заповідями, то йдемо до демонів, а не до Бога.

«Ми повинні вчити себе смиренню. Тому що гординя — така вада, що робить людину зухвалою і боягузом, — застеріг владика. — Якщо бачимо боягузливу людину, котра вже тремтить від того, що миша пробігла, — знайте, ця людина горда».

Його Блаженство закликав відвертатися від гордині. «Тому що гординя – це брехня, яка підкорює людину злим пристрастям і вбиває. А смирення — це істина, це почуття, яке людину підкоряє волі Божій», — додав він.

Водночас, як порадив Митрополит Онуфрій, треба весь час над собою трудитись і втихомирювати всередині.

«З’явилися помисли, що “я — розумний, я — красивий, я — талановитий”, не треба їм вірити, треба сказати, що Бог — сильний, а я — порох і попіл, я лишень настільки сильний, наскільки Бог дає мені сили. Тому дари, які Господь дає нам, зобов’язують нас змирятись, а не гордитись. Треба любити Бога понад усе», — підсумував Предстоятель.

Просмотров: 535