Представники поліції влаштували провокацію у селі Бахтин на Вінниччині: разом з прихильниками «ПЦУ» не пустили у власний храм віруючих УПЦ

18 листопада 2021 року поліція та прихильники «ПЦУ» перешкодили священикам та віруючим Миколаївської парафії Могилів-Подільської єпархії УПЦ села Бахтин Мурованокуриловецького району реалізувати своє законе право на звершення богослужінь у власному храмі, який з 2019 року був заблокований у зв’язку зі спробами прихильників «ПЦУ» «перереєструвати» релігійну громаду УПЦ у свою конфесію. У вересні 2021 року «ПЦУ» було відмовлено в реєстрації. У зв’язку з цим представники УПЦ звернулися до правоохоронців, повідомляючи про намір повернути свій храм.   

Попри попередні домовленості з керівництвом Могилів-Подільського районного відділу Національної поліції у Вінницькій області і наявністю у парафії УПЦ всіх необхідних документів, що підтверджують право на церкву, правоохоронці не пустили законних власників у будівлю храму. Благочинний протоієрей Василій Балан у коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ розповів про ситуацію та назвав її провокацією, спеціально влаштованою керівництвом місцевої поліції та представниками влади.

У 2019 році прихильники «ПЦУ» провели незаконні збори територіальної громади, й подали на реєстрацію у Вінницьку ОДА свої документи. Невдовзі парафія УПЦ подала позов до Суду про визнання недійсними рішення цих зборів.

«Коли ми дізналися, що Вінницька ОДА відмовила в реєстрації «ПЦУ», ми повідомили про цю ситуацію поліції й показали відповідний документ, який був у відкритому доступі. Нам сказали, що не можуть довіряти електронній версії. Кажуть, можливо ви хакери якісь і зламали сайт ОДА. Ми зробили запит і через два місяці отримали копію рішення Вінницької ОДА з листом за підписом начальника управління у справах національностей та релігій І. Салецького про те, що представникам «ПЦУ» повернули їх документи, у зв’язку з тим, що не були виправлені недоліки. З цим рішенням і документами, які підтверджують право на храм, ми прийшли в поліцію знову. Тоді нам подякували за те, що ми діємо законними методами і завірили, що ми дійсно маємо право війти в свій храм. Пізніше мені зателефонував начальник поліції і запитав чи не має у нас наразі ніяких судових справ. Я сказав, що Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області, у якому розглядалась наша справа, закрив провадження у серпні (справа не підлягала розгляду в порядку цивільного судочинства). Ми також зв’язалися з представниками СБУ. Тож всі нам сказали, що ви дуже толерантно дієте, в рамках закону, ви не порушуєте нічиї права і можете заходити в храм», — розповів отець Василій.

Проте попри всі домовленості, коли священики та віруючі УПЦ прийшли під храм, їх чекала поліція та представники «ПЦУ».

«Було дуже багато поліцейських – вони готувалися до цього. Коли ми підійшли представник поліції дав вказівку, щоб прихильники «ПЦУ» йшли до дверей храму, а самі стали стіною перед ними, щоб нас не пропустити, — розповів отець-благочинний. — Вони нас просто обманули. Начальник поліції сказав мені «заходьте». Ми кажемо: «наших людей не пускають», а він на це «але ви заходьте». Це виявилася провокації з боку поліції та влади. Вони все спланували просто. Ні одного відсотку не було виконано з домовленостей», — поділився протоієрей Василій.

Він також розповів, що в селі не було храму раніше і саме священнослужителі УПЦ відреставрували церкву, яка перебувала в занедбаному стані. За його словами, люди, які підтримують «ПЦУ», в переважній більшості в храм ніколи не ходили. І з 2019 року, після початку провокацій прихильниками «ПЦУ», релігійна громада УПЦ була змушена молитися в невеличкій кімнаті.

Окрім того, послідовники «ПЦУ» в селі поводяться агресивно. «Наших людей там залякують, вони бояться, за 3 роки було багато образ і погроз», — розповів клірик єпархії протоієрей Ігор Клос.

Як повідомив отець Ігор, наразі ключі від храму знаходяться в старости села, який відмовляється їх віддавати.

«Староста заявляє: “треба довести ще, що ключі в мене і що вони саме від храму”. При цьому пару місяців тому «ПЦУ-шники» зламали наші замки, зайшли в храм, забрали ризи, закрили двері своїми ключами і віддали їх старості, який потім і повідомив нас про це», — розповів він.

За словами священика, який також займається юридичною підтримкою постраждалих парафій в Мурованокуриловецькому районі, напружена ситуація спостерігається ще в трьох селах — Снітків, Вербовець (храми опечатані), Дерешова (храм захоплений «ПЦУ», хоча всі документи належать релігійній громаді УПЦ). Також в селі Михайлівці, де захоплено храм, парафіяни УПЦ звершують богослужіння в пристосованому приміщенні й на службу приходить 40-50 прихожан. Водночас в захопленій церкві на “служби ПЦУ” збирається близько десяти людей.

Відео з місця події, опубліковане на сторінці храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці у Facebook.

Просмотров: 3159