Читання Апостола. Ангели – свідки появи людини — прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в Неділю 22-у після П’ятидесятниці, Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних (Євр. 2: 2–10).

«Ми з вами живемо в епоху, коли достатньо просто зробити вибір, стати на коліна і прихилитися до Того, Хто Єдиний гідний такого поклоніння, надихнутися образом життя Спасителя, про яке ми читаємо у Святому Євангеліє. І це вже буде першим кроком до того спасіння, яке і є серцевиною Нового Завіту», — відзначив о. Олександр та наголосив на тому, наскільки важливо не забувати, що Господь для нас підготував те неймовірне, чому й ангели дивуються, те дивне, коли людина знову повстане у задуманій Богом величі.

За словами священнослужителя, апостол Павел нагадує нам, що Старий Завіт розкрив поняття гріха, тому що гріх став визначеним на тлі правди. А Новий Завіт розкрив нам таїну спасіння.

Послання апостола Павла до Євреїв 2: 2-10:

Коли бо те слово, що сказали його Анголи, було певне, а всякий переступ та непослух прийняли справедливу заплату, то як ми втечемо, коли ми не дбали про таке велике спасіння? Воно проповідувалося спочатку від Господа, ствердилося нам через тих, хто почув, коли Бог був засвідчив ознаками й чудами, і різними силами та обдаруванням Духом Святим із волі Своєї. Бо Він не піддав Анголам світ майбутній, що про нього говоримо.

Але хтось десь засвідчив був, кажучи: Що є чоловік, що Ти пам’ятаєш про нього, і син людський, якого відвідуєш? Ти його вчинив мало меншим від Анголів, і честю й величністю Ти вінчаєш його, і поставив його над ділами рук Своїх, усе піддав Ти під ноги йому! А коли Він піддав йому все, то не залишив нічого йому непідданого. А тепер ще не бачимо, щоб піддане було йому все. Але бачимо Ісуса, мало чим уменшеним від Анголів, що за перетерплення смерти Він увінчаний честю й величністю, щоб за благодаттю Божою смерть скуштувати за всіх. Бо належало, щоб Той, що все ради Нього й усе від Нього, Хто до слави привів багато синів, Провідника їхнього спасіння вчинив досконалим через страждання.

«Господь у славі і честі прийшов у Другому Пришесті тим, хто був вірний Йому, хто прихилив Йому свої коліна, розкрив неймовірну глибину і ширину — ту, яку Він нам підготував від дня створення Адама, але від якої ми відмовилися, яка ж тепер після Його спасительної жертви знову чекає на нас», — зазначив протоієрей Олександр Клименко та закликав у день пам’яті Собору Архістратига Михаїла та інших Сил Безплотних «пам’ятати про той неймовірний Еверест, ту неймовірну висоту, на яку нам ще належить піднятися разом із Господом, а ангели нехай нам будуть у допомогу».

Просмотров: 235