Предстоятель УПЦ очолить канонізацію священномученика Михаїла Под’єльського

23 листопада 2021 року у місті Бориспіль Київської області відбудеться прославлення у лику святих священника Михаїла Под’єльського, розстріляного НКВС за сповідання віри. Божественну літургію та чин канонізації священномученика очолить Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на mitropolia.kiev.ua.

Початок богослужіння у Свято-Покровському кафедральному соборі о 08.30.

Рішення про канонізацію священника Михаїла Под’єльського Священний Синод УПЦ ухвалив 17 серпня 2021 року.

Священник Михаїл Под’єльський народився 21 травня 1878 року у місті Ніжин Чернігівської губернії у сім’ї диякона. Спочатку проходив служіння у Чернігівській єпархії як диякон. У 1925 році був посвячений у сан ієрея і направлений в Прилуцьке благочиння.

1930 року вперше затриманий Прилуцьким НКВС. Після звільнення змушений перевестись до села Зазим’я Броварського району. Попри тиск місцевої радянської влади на новому місці служіння, активно продовжував виконувати свої пастирські обов’язки, відмовлявся закривати церкву, здійснював для місцевих мешканців церковні обряди та таїнства.

19 листопада 1937 року було виписано ордер на арешт отця Михаїла за звинуваченням у «антирадянській агітації». Згідно з протоколами, на допиті отець Михаїл поводився спокійно, заперечуючи всі висунуті звинувачення. Трійка при Київському облуправлінні НКВС 20 листопада присудила розстріл з конфіскацією майна.

27 листопада рівно о 24.00 вирок привели у дію. Про це свідчить акт розстрілу. Тіло, як і більшість інших розстріляних, відвезли до Биківнянського лісу.

Просмотров: 946