Апостол Филип — турботливий учень Христа

27 листопада — день пам’яті апостола Филипа.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує матеріал, підготовлений редакцією журналу «Фома в Україні».

Сьогодні від колись процвітаючого курортного міста Ієраполя, що розташовувався на території нинішньої Туреччини, залишилися тільки руїни. Розкрито бруковані вулиці, з землі витягнуті колони, портики, фонтани… Мармур чудової різьби складений штабелями. Навіть сьогодні це місто справляє сильне враження, і можна уявити ті часи, коли життя тут просто кипіла.

Саме сюди свого часу приїхав з родиною апостол Филип. Сама назва «Ієраполь» (в перекладі – «Священне місто») показує, що тут шанували богів.

У місті було багато храмів, вівтарів, жертовників різним божествам.

І ось тут, в центрі язичницької культури і вірувань, прозвучало шокуюче новизною, неймовірне слово про Христа. Про Бога, який втілився і здобув перемогу над світом не міццю і грізної владою, але Розіп’ятого за людей, а потім Воскреслого.

Людиною, яка підвищила голос в місті філософів і заможних курортників, був провінційний іудей, галілеянин Филип. І його слово було почуте багатьма.

Ким же він був, апостол Филип, духовний вождь Ієрапольських християн? У точності ми не знаємо, але його рідна Вифсаїда була рибальським селищем, тому можна припустити, що Филип теж був рибалкою.

Євангелія показують нам його як людину тямущу і турботливу. Саме Филип, як оповідає Писання, турбується про те, щоб люди, які йдуть за Христом, не залишилися голодними (Ін 6: 7), саме його просять греки, які прийшли здалеку представити їх Христу.

Після Вознесіння Христового Филип відправився з проповіддю в Малу Азію. Ми не знаємо подробиць його проповіді. Але Передання говорять про те, що Бог підкріплював її чудесами. Апостол Филип постраждав за Христа у 87 році н. е. — як і інші апостоли він прийняв мученицьку смерть від рук гонителів християнства. Поховали його на міському пагорбі, і на місці поховання був побудований храм-мартиріум.

Ще понад п’ятсот років тут, в Ієраполі, вирувало життя, але в одинадцятому столітті місто було захоплене турками. Храм апостола Филипа був осквернений і зруйнований. Мандрівники XIX століття зустрічали тут лише диких кіз і… прокажених. Нещасні хворі ховалися в руїнах, ледь виднілися з-під землі, побоюючись, під страхом смерті, з’являтися в селищах.

Розкопки на місці стародавнього міста почалися лише в кінці XIX століття. А буквально нещодавно, в серпні 2011 року, з’явилися повідомлення про те, що вченими виявлено гробницю апостола Филипа. Ця знахідка стала для археологів однією з найбільш сенсаційних і яскравих за все минуле десятиліття.

Завтра, 28 листопада починається Різдвяний піст або Пилипівка. Друга його назва якраз пов’язана з тим, що 27 листопада, за день до його початку, святкується пам’ять одного з дванадцяти апостолів Христа — апостола Филипа.

Просмотров: 1059

Залишити відповідь