В Оксфорді видали книгу про афонського старця Авакума (Вакарова), який родом був із Закарпаття

В Оксфорді вийшла друком англійською мовою нова книга українського історика Сергія Шумило «Elder Avvakum of Mount Athos. The Life of Athonite Hieroschemamonk Avvakum (Vakarov)» – про афонського старця Аввакума (Вакарова), який родом походив із Закарпаття і був учнем відомого православного святого прп. Силуана Афонського. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт afon.org.ua.

Книгу видано Міжнародним інститутом афонської спадщини спільно з британським товариством «The Friends of Mount Athos», офіційним патроном якого є Його Величність Принц Уельський Чарльз.

Видання здійснене з благословення митрополита Діоклійського Калліста (Уера) – православного богослова і патролога, професора Оксфордського університету, почесного голови Міжнародного інституту афонської спадщини та Товариства «The Friends of Mount Athos», президента ради директорів Інституту православних християнських досліджень в Кембриджі.

Розпочинається книга з його вступного слова, а також зі вступного слова генерального секретаря товариства «The Friends of Mount Athos» д-ра Грехема Спіка з Оксфорду. Науковий редактор книги – д-р Ніколас Феннел. Видання є спільним проектом Міжнародного інституту афонської спадщини та британського товариства «The Friends of Mount Athos».

У книзі обсягом 108 сторінок на основі маловідомих архівних джерел на прикладі афонського старця Авакума (Вакарова; 1899–1972) описана історія перебування закарпатських ченців на Афоні в ХХ ст. та їхня роль в збереженні Афонського Пантелеймонівського монастиря. Також додана велика кількість кольорових ілюстрацій і фотографій з афонських архівів на 16 сторінках. Тираж видання – 1000 примірників.

Як зазначив у вступному слові генеральний секретар товариства «The Friends of Mount Athos» д-р Грехем Спік, «книга є важливим внеском до історії духовного впливу Святої Гори, завдяки чому відроджуються із забуття імена багатьох святогірських подвижників ХХ століття, і серед них – ієросхимонах Авакум (Вакаров). Він був духовним сином святого Силуана Афонського, особливо шанованого православними християнами Британії та інших країн». Своєю чергою митрополит Калліст (Уер) про старця Авакума відзначив, що «його життя і справи повчальні та переконливо свідчать про те, чого людина може досягти духовно, самовіддано служачи Богу та своїм співбратам».

Книга підготовлена на основі раніше виданої спільної монографії «Афонский старец из Закарпатья. Иеросхимонах Аввакум (Вакаров) и его время: 1899–1972» (Київ, 2019, підготовленої С. В. Шумило спільно з Ю. Данильцем, П. Гайденко та М. Шкаровським.

Автор висловлює щиру подяку митрополиту Каллісту (Уеру), д-ру Г. Спіку, д-ру Н. Феннелу, д-ру Ю. Данильцю, д-ру М. Шкаровському, д-ру П. Гайденко, В. Томпсону, М. Самсоновій та всім, хто на різних етапах допомагав у роботі над цією книгою.

Вихідні дані видання:

Shumylo, S. V. Elder Avvakum of Mount Athos. The Life of Athonite Hieroschemamonk Avvakum (Vakarov), 1899–1972. Oxford/Kyiv: The Friends of Mount Athos, International Institute of the Athonite Legacy, 2021. 108 pp., illustrated.

Просмотров: 795