Верховна Рада прийняла закон про капеланство, виключивши дискримінаційну норму щодо УПЦ

30 листопада 2021 року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроект «Про службу військового капеланства». При цьому народні депутати виключили дискримінаційну норму, яка обмежувала у релігійних правах військових – вірян Української Православної Церкви, позбавляючи їх душпастирської опіки своїх священнослужителів. Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов надав роз’яснення щодо прийнятої законодавчої ініціативи, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на law.church.ua.

«Закон, який прийняли сьогодні не позбавлений певних недоліків, але добре, що в ньому принаймні відсутня риторика часів П. Порошенка», — сказав Голова Юридичного відділу.

Протоієрей Олександр Бахов пояснив, що депутати не проголосували за поправку, яка передбачала дискримінацію віруючих Української Православної Церкви, які виконують військовий обов’язок у Збройних силах України.

«У законопроекті була закладена дискримінаційна норма — це частина 3, статті 7, де передбачаються певні обмеження, зокрема, процитую: “Не може бути військовим капеланом особа, якій законом обмежено доступ у з’єднання, військові частини і підрозділи Збройних Сил України, Національної гвардії України, до інших утворених відповідно до законів України військових формувань та Державної прикордонної служби України”. Ця правка не була прийнята сьогодні».

Отець Олександр зазначив, що дана правка була заснована на т.з. законі «Про примусове перейменування» (№2662).

«В цьому законі, пункті 5 (Перехідні та прикінцеві положення) говориться про те, що “Не допускається надання переваг або накладення обмежень у діяльності релігійної організації (об’єднання), що входить до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України”, але є виняток: “крім обмеження доступу священнослужителів, релігійних проповідників, наставників такої релігійної організації у частини, з’єднання Збройних Сил України та інших військових формувань України у місцях їхньої дислокації або інших обмежень, передбачених законом”. Фактично виключений сьогодні пункт якраз був розрахований на те, щоб зафіксувати ті обмеження, які є в законі №2662, і перенести їх в закон про капеланство».

Священнослужитель наголосив, що відповідний комітет вже виключав цю правку, як дискримінаційну та таку, що не відповідає Конституції, і нагадав, що у першому читанні 21 травня 2021 року даний законопроект був прийнятий без неї.

«За цей час — з весни до осені — у відповідний комітет надходили різні види правок. Серед них і вищезазначена. Її було представлено на друге читання й в результаті виключено», — сказав він.

Варто зазначити, що відхилення поправки відбулося з ініціативи народного депутата України А. В. Мотовиловця. Окрім того, під час обговорення Н. І. Шуфрич неодноразово наголошував на неприпустимості обмеження прав вірних найбільшого релігійного об’єднання країни.

Загалом за виключення дискримінаційних норм із законопроекту та приведення у відповідність до Конституції України цього проекту закону виступили та підтримали близько 60-ти народних депутатів, серед яких Корнієнко О.С., Качура О.А., Культенко А.В., Бужанський М.А., Дмитрук А.Г., Литвиненко С. А, Рєпіна О.А, Халімон П.В, Штепа С.С, Кузьміних С.В, Кузбит Ю.М, Арахамія Д.Г., Леонов О.О, Аллахвердієва І.В, Клочко А. А, Пуртова А.А., Фролов П.В., Ткаченко М.М., Савченко О.С., Павлюк М.В., Бородін В.В.

Просмотров: 1095