Єпископ Баришівський Віктор взяв участь у зустрічі ВРЦіРО з Прем’єр-міністром Д. А. Шмигалем

1 грудня 2021 року відбулася зустріч Всеукраїнської Ради церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) з Прем’єр-міністром України Д. А. Шмигалем. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, Українську Православну Церкву на зустрічі представляв вікарій Київської Митрополії єпископ Баришівський Віктор, якого супроводжував заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

У засіданні також взяли участь міністр культури та інформаційної політики О. В. Ткаченко, міністр охорони здоров’я В. К. Ляшко, міністр розвитку громад та територій О. М. Чернишов, представники інших міністерств та відомств.

Під час засідання порушувалися питання соціального служіння Церкви в умовах пандемії, вакцинації і карантинних обмежень, поставки природнього газу для потреб релігійних організацій, сурогатного материнства, судової реформи, а також питання можливої ратифікації Стамбульської конвенції та пропаганди одностатевих відносин.

Єпископ Віктор у своєму слові наголосив, що Українська Православна Церква в умовах пандемії звершує своє соціальне служіння: допомагає простим людям, годує бідних та знедолених, допомагає лікувати хворих.

Стосовно вакцинації владика Віктор зауважив, що на сьогодні немає ніяких офіційних документів Церкви, які б забороняли парафіянам або духовенству вакцинуватися від коронавірусу або інших захворювань. Але у Церкви (як і у ВРЦіРО) є ряд принципових позицій щодо вакцинації. «По-перше, будь-яка вакцинація – від коронавірусу чи інших захворювань – повинна бути добровільною. По-друге, інформація про склад вакцини повинна бути прозорою та відкритою. По-третє, відмова від вакцинації не повинна призводити до обмеження прав і свобод людини», – зазначив представник УПЦ.

У своєму виступі єпископ Віктор висловив стурбованість щодо посилення пропаганди ЛГБТ-відносин. Як приклад було наведено факт державного фінансування фільму «Мій юний принц», що пропагує одностатеві відносини та ображає релігійні почуття віруючих. «Ми переконані, що свобода творчості не повинна переходити межі й перетворюватися на дискримінацію християн та їхніх релігійних поглядів», – підкреслив єпископ Віктор.

Торкнувшись питання можливої ратифікації Україною Стамбульської конвенції, ієрарх зокрема сказав: «Ми вже багато говорили про те, чому її не слід ратифікувати. Питання запобігання домашньому насильству вже законодавчо вирішене іншими нашими національними законами, які слід тільки розвивати. Стамбульська конвенція не вирішує проблеми домашнього насильства, натомість вона легалізує гендерні ролі, вводить поняття гендерної ідентичності та, що ще гірше, вимушує це вводити в шкільну програму. З цієї проблемою вже починають стикатися наші вчителі. Виникають проблеми в сімях, в школах».

На останок єпископ Віктор висловив надію, що і в майбутньому подібні зустрічі представників влади та церков і релігійних організацій будуть сприяти подальшому діалогу та втіленню спільних ідей і проектів на благо нашого народу та держави.

Просмотров: 1955