Всеукраїнська Рада Церков попереджає Президента й уряд про загрози Стамбульської конвенції та недоцільність її ратифікації

2 грудня 2021 року Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, стурбована повідомленням Офісу Президента України щодо ратифікації Стамбульської конвенції, оприлюднила заяву про загрози, які несе в собі міжнародний документ, та закликала Гаранта держави, уряд і правозахисні організації до діалогу відносно спільних дій у сфері запобігання та протидії домашньому насильству в Україні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ВРЦіРО.

Як наголосили у Всеукраїнській Раді Церков, занепокоєння зокрема викликає ідеологічна заангажованість та окремі положення Стамбульської конвенції, які переконують у недоцільності ратифікації цього міжнародного документу.

Так, Стамбульська конвенція запроваджує поняття “гендер” як ідеологічний концепт самоідентифікації людини (стаття 3), що пов’язано з зобов’язанням навчати дітей нестереотипним гендерним ролям (стаття 14 конвенції) та “несе загрози спотворення у молодого покоління статевої ідентичності, популяризації одностатевих сексуальних стосунків та поширення випадків захворювання на гендерну дисфорію серед дітей і молоді”.

Також, на переконання ВРЦіРО, впровадженням гендерної ідеології через Стамбульську конвенцію посилюється свідченнями про насильство, яке вчиняється проти дівчат і жінок тими чоловіками, котрі заявили про зміну свого “гендеру” і отримали право користуватися жіночими вбиральнями, роздягальнями, душовими приміщеннями. Як приклад, такий інцидент стався у штаті Вірджинія, США, цього року.

Враховуючи небезпеки гендерної ідеології, Всеукраїнська Рада Церков закликає замість ратифікації Стамбульської конвенції вживати практичні заходи та розвивати національне законодавство України з протидії домашньому насильству та насильству проти жінок.

Адже саме так роблять інші країни Європи, які відмовилися від ратифікації конвенції: Великобританія, Ліхтенштейн, Латвія, Литва, Словаччина, Чехія, Угорщина, Болгарія, Вірменія та Туреччина.

У ВРЦіРО нагадали, що 2017 року за її сприяння парламент прийняв Закон № 2227-VIII, спрямований на імплементацію положень Стамбульської конвенції, оминаючи суперечливі поняття типу “гендер” та “гендерна ідентичність”, та спеціальний Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». “[Це] свідчить про можливість для України йти своїм шляхом і розвивати власне законодавство, яке може бути кращим за Стамбульську конвенцію”, – зазначили в Раді.

“Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликає Президента України, представників уряду та правозахисних організацій до діалогу щодо спільних дій, у тому числі за участі релігійної спільноти, у сфері запобігання та протидії домашньому насильству в Україні”, – підсумувано в заяві.

Просмотров: 638