Читання Апостола. Як нам стати «своїми Богу»? — прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в Неділю 24-у після П’ятидесятниці (Еф. 2: 14–22).

«Якщо я причащусь тіла і крові Христових із вірою в Його силу, в Його спасительний подвиг, то стану “своїм” Творцю. Якщо я буду жити за заповідями Його, якщо я буду каятися в тих гріхах, які допускаю, то це покаяння щоразу повертатиме мене із Причастям тіла і крові Христових в обійми Творця, і я буду тієї ж миті “всиновлений” Ним», — зазначив о. Олександр та побажав бути вірними образу нашого Господа.

«Ми з вами дуже добре знаємо себе, знаємо, як вміємо падати від своїх “чеснот”. Ось тут ми тільки зробили якесь добро, а вже поруч — дурний помисл, ось тут ми зробили якусь добру річ, а вже поруч — гординя. Ми знаємо, що самі б не могли наблизитися до Бога. Господь не будував цю прірву між нами і Творцем, але вирішив Сам подолати її власним смиренням і тим прикладом жертовної любові, який Він явно дав нам. Тепер у Його боголюбстві об’єдналось і небо, і земля, — і тепер кожен із нас може через Причастя Його плоті і крові поновлювати цей постійний зв’язок. Наш гріх розчиняється у Його безгрішності, наша смертність і тлінь розчиняється в Його безсмерті і нетлінні. Все покривається Його Божою величчю і благодаттю», — зауважив о. Олександр, пояснюючи сенс слів апостола Павла в другій главі Послання до ефесян.

Він наголосив, що саме Господь примирив весь світ. Спаситель зробив так, що люди будь-якого кольору шкіри і будь-яких міркувань можуть об’єднатися в цій спасительній крові і плоті Боголюдини Христа.

«Адже якщо в мене тече та сама кров, що у Боголюдини Іісуса, то я — “свій” Йому. Якщо я сьогодні причащусь тіла і крові Христових із вірою в Його силу, в Його спасительний подвиг, то я стану “своїм” Творцю. Ось що об’єднує мене з Ним, якщо я буду жити за заповідями Його, якщо я буду, як тільки можу, каятися в тих гріхах, які допускаю. Це покаяння буде щоразу повертати мене із Причастям в обійми Творця, і я буду тієї ж миті “всиновлений” Ним», — відзначив протоієрей Олександр Клименко.

Насамкінець священик побажав кожному бути вірним християнським заповідям та образу Господа нашого Іісуса Христа — «саме так ми будемо “своїми” Богу».

Просмотров: 266