Читання Апостола. Як досягти миру? — прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в Неділю 25-у після П’ятидесятниці (Еф. 4: 1–6).

«Єдність, об’єднана Духом Святим, єдність цінностей, прагнень і сподівань може бути лише в союзі миру. Яка може бути єдність духу, якщо люди ворогують один з одним?! …Не може бути, що християнин стверджує, начебто ми однакові за вірою, а при цьому ми бачимо захоплення храмів, побиття священиків, незаконне, таємне “переведення” релігійних громад з однієї юрисдикції в іншу. Якщо є така єдність, то має бути мир!.. Якщо ми говоримо про мир, то треба щоб це був дійсно союз миру, щоб цей мир був видимий, – тоді можливий діалог», — зауважив о. Олександр, пояснюючи сенс слів апостола Павла в 4-й главі Послання до ефесян.

Священик наголосив, що Господь є Творець Всесвіту не лише над нами, людьми, а й над кожним атомом цього світу. «Він діє через усіх, навіть через тих, хто пручається Його втручанню. І кожного разу, коли найзапекліший атеїст бореться проти Нього, Господь пробує увійти лагідно, миролюбно, увійти в його долю, допомогти йому, підштовхнути його до добра. Він не робить це за нас, але постійно входить у наше життя, неначе стоячи збоку та підказуючи нам, скеровуючи нас, не порушуючи нашої свободи», — зазначив він.

Протоієрей Олександр Клименко висловив побажання, щоб слова апостола Павла з цього Послання до Ефесян почули ті, хто сьогодні «розрізають Тіло Христове навпіл». За його словами, лише ті люди, які будують навколо мир, які у своїх полеміках, діях «закликають винятково до мирних процесів, до мирного врегулювання будь-якого конфлікту, проблем, з якими стикається наш народ та Свята Церква, зможуть досягти єдності во Христі, зможуть досягти миру». Якщо ми цього не збагнемо, то ніколи не досягнемо миру.

Просмотров: 255