Про силу мовчання — протоієрей Ростислав Валіхновський (відео)

Багатослів’я, марнослів’я, перенасичення інформацією, безплідне спілкування в соцмережах — це той батіг нашого часу, який карає сумом і спустошенням, а врешті — віддаленням від Бога. Водночас є такі моменти, коли мовчання — як зрада. Отож, поговоримо про силу мовчання і мовчазності, про дбайливе ставлення до слова й увагу до серця.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує чергове відео циклу проекту «Духовний імунітет» із протоієреєм Ростиславом Валіхновським, заслуженим лікарем України.

Мовчання та дбайливе ставлення до своїх слів і думок — це те, що нас духовно вдосконалює, наближає до Бога.

Святий цар і пророк Давид Псалмоспівець у 38-му псаломі говорить чудові слова про «приборкання язика мого». Він попереджає нас про те, що саме через марнослів’я ми часто чинимо гріх.

Святі отці вчать, що мовчазність прикрашає людську душу. А щоб ця “прикраса” душі була сильною, ми маємо плекати в собі лагідність, незлобивість, смирення.

Смирення є головною рисою мовчазності.

Псалмоспівець Давид також наголошує, що той, хто зберігає вуста свої, той зберігає душу свою.

Натомість багатослів’я врешті породжує сум і спустошення, що є ознакою  нашого віддалення від Господа. Балакучість говорить про легковажність і є симптомом гордості.

Коли мовчання напрочуд важливе?

Мовчазність є особливо необхідною, коли ми стаємо свідками осуду близьких.

Так само ми маємо у мовчазному стані приймати будь-яку похвалу. Окрім того, як відомо, не можна перебивати співбесідника, треба уважно слухати іншого.

Це є прояв поваги до людини та вихованості.

Слова є знаряддям цього віку. Мовчання є таїнством майбутнього віку. Мовчазність ми можемо розвинути тільки тоді, коли навчимося бути уважними до свого серця.

Водночас (зізнаймося собі) людина може бути мовчазною тільки зовні. А у серці її насправді – величезні верениці думок, слів, емоцій, які теж спустошують зсередини.

Тож, мовчати треба не тільки вустами, а й серцем.

Мовчати також варто, якщо відвертість може зламати людину. Найкращий спосіб допомогти змінитися близькій людині – це наша молитва за неї.

Окрім того, характерною рисою для християнина має бути певна закритість — треба з великою обережністю та обачністю ставитися до того, що ми говоримо і з ким. Ця обережність допоможе нам і для спасіння душі, і для збереження від спокус і нападок.

Дивіться також інтерв’ю: Священник-лікар Ростислав Валіхновський: Головні ліки — Кров і Тіло Христові

Просмотров: 354