Блаженніший Митрополит Онуфрій освятив храм на честь ікони Богородиці «Живоносне Джерело» у Феофанії (+фото, відео)

13 грудня 2021 року, у день пам’яті святого апостола Андрія Первозванного, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив освячення храму на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» у столичному Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі (Феофанія). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Після чину великого освячення храму Блаженніший владика звершив у ньому першу Божественну літургію.

Вперше джерело у Феофанії у XIX столітті освятив святитель Іннокентій (Борисов). Згодом святе джерело розчистив преподобний Воніфатій Феофаніївський та побудував на ньому каплицю на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело». Після революції святиню сплюндрували, але зараз джерело відновлене і над ним височіє новий храм.

Предстоятелю співслужили митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Яготинський Серафим, єпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство обителі та гості у священному сані.

За богослужінням молилася настоятелька обителі ігуменя Єлисавета (Андреєва) та сестри монастиря.

У слові проповіді після читання святого Євангелія Блаженніший владика розповів вірянам про покликання та служіння апостола Андрія Первозванного, про його подорож нашими землями і проповідь Христа.

За словами Предстоятеля, якщо ми хочемо бути учнями апостола Андрія, то повинні виконувати заповіді Божі. Лише дотримуючись Божих законів, ми можемо досягнути мети людського буття – богоподібності, підкреслив архіпастир.

За богослужінням піднесли особливі молитви про припинення епідемії, про медиків та одужання хворих.

Після богослужіння Предстоятель привітав паству зі святом та освяченням нового храму.

Потім подячне слово виголосив настоятель Пантелеймонівського собору Феофанії архієпископ Яготинський Серафим.

“Ваше Блаженство, милостивий наш отець і архіпастир, шановні владики, всечесні отці, матушки ігумені, браття і сестри!

Сьогодні благодать Божа знову зібрала нас на цьому святому, Богом обраному місці, яке ще донедавна було притулком для бездомних тварин. Його забули, обминали і відкинули, як те, що відживає.

Але всесильна благодать Божа посоромила немудрі дії тих, хто хотів бачити святиню попраною. Сам Господь велів, щоб на цьому місці явити Свою славу і чудом зберегти цей святий храм і канонічну Православну віру, і утвердити в цій вірі насельниць цього монастиря, які шукають притулок для молитви.

Устами пророка Ізекіїіля було сказано: «А опустошена земля буде облюбована, за те, що була опустошена на очах кожного перехожого». І дійсно, на очах у всіх знищувалося і плюндрувалося святе і найкраще — земля, коріння якої досягають до глибини віків, земля, де знаходиться Свято-Пантелеймонівський монастир з його прекрасними храмами та цілющими джерелами. Але милістю Божою знову забилося серце і знову почалося життя нашої духовної здравниці.

І в цей святий день, благодаттю Всесвятого і Всеосвячуючого Духа, звершилось нині освячення в нашому монастирі ще одного святого храму Божого на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело», відновленого на тому ж місці, на якому він більш ніж 150 років тому був побудований ігуменом Воніфатієм.

Колись святий пророк Агей, при відновленні Єрусалимського храму, створеного Соломоном, а потім зруйнованого вавилонянами, для підтримки й утіхи відновлювачів храму казав: «Велика буде слава храму цього остання більш ніж перша, говорить Господь Вседержитель» (Аггея 2,10).

Хай виконається це пророче слово над цим освяченим храмом Божим і спонукає воно тих, кому ввіряється цей духовних скарб, благоговійною завзятістю до святині дому Божого і чистотою життя заслужити виконання цієї обіцянки.

І тому сьогодні, силою святих молитв Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, Предстоятеля нашою Православної Церкви, не дивлячись на всі спокуси і розколи, всупереч цим всім шквалам, ураганам і обмеженням, Кормчий корабля церковного – Дух Святий допоміг нам звершити Божественну літургію і освятити цей храм.

Ми приклоняємо коліна перед Вами, Ваше Блаженство, з подякою за Ваш труд і за те, що Ви прийшли до нас з Вашими молитвами за всіх нас. Бажаємо Вам, дорогий владико, доброго здоров’я, щоб Ви довгі роки мудро і непохитно вели нашу Церкву шляхом спасіння. В знак нашої синівської поваги і любові просимо Вас, Ваше Блаженство, прийняти від нас низький уклін і найщирішу подяку за Ваше пастирське піклування.

Віримо, що по святих молитвах всіх преподобних і богоносних Києво-Печерських, преподобного Воніфатія Феофанієвського і всіх святих, Господь спасе наш народ від всіх негараздів і розколів, а Дух Святий утвердить нас синами Православ’я.

Я хочу щиро подякувати Вам, Ваше Блаженство, і вам, дорогі владики і отці, за вашу святу молитву в нашій обителі. І вірю, що Господь прийняв її і пошле всім нам Своє спасительне благословіння”.

Нагадаємо, у 31-шу річницю архієрейської хіротонії Предстоятель очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі.

 

Просмотров: 2799