«Співоча частина» Літургії: антифони. Таємниці богослужіння (відео)

Іноді пізнання тих, хто відвідує богослужіння закінчується на «зараз читають, а тепер співають». Про «співочу» частину Літургії розповідає ієромонах Митрофан (Божко), викладач Київської духовної академії і семінарії, у бесіді з протоієреєм Олександром Клименком.

Про перший антифон, який миряни чують на Літургії, переступивши поріг храму, – «Благослови, душе моя, Господа» — та про другий антифон, що підсилює символіку першого й надає йому смислового навантаження словами «Хвали, душе моя, Господа». Про особливості і символічні сенси антифонів зображальних, святкових і щоденних, яким віряни часто не приділяють належної уваги, але в яких для нас звучить важливий заклик — славити Господа нашого Іісуса Христа, хвалити Його та дякувати Йому за все.

Про тропарі і кондаки, про значення і смисли малого входу та про те, яким чином священник і віряни «вітаються» з Богом у Його домі. У новому проекті розповідаємо, як усвідомлено стати співучасниками Божественної літургії і таїнства Євхаристії. Про історію виникнення антифонів, про традицію антифонного співу в храмах у ІІ столітті та в наш час, про їх зміст та нашу роль у цьому моменті Літургії – дивіться у восьмому відео з циклу нового проекту «Таємниці богослужіння», яке Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував спільно з Київською духовною академією і семінарією.

Антифони вказують нам той дорогоцінний шлях, як стати блаженними, як стати тими, хто наслідує Царство Боже, і водночас демонструють нам, що увійти в Царство Небесне ми можемо не лише символічно за богослужінням, а дійсно стати його спадкоємцями, маючи перед собою слова Господні та приклад святих, яких вшановуємо у тропарях. «Антифони для нас є “запрошенням” до храму Божого, є сповіданням того, що заходячи до церкви, ми входимо у простір Святого Письма, у простір Царства Божого, де ми, власне, єднаємося з Христом, – відзначає ієромонах Митрофан. – І завдання кожного з нас у тому, щоб Світло Христове, яке просвітлює людину через виконання заповідей Божих і наслідування Христа, в нашій участі в Літургії та прийнятті Євхаристії стало нашим Світлом. Ми маємо відповісти своїм життям на заклик нам, християнам, що йдучи за Христом, ми маємо бути світлом цього світу».

Просмотров: 370