Читання Апостола. Що робити, коли навколо все руйнується? — прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в день свята святителя Миколая Чудотворця, Неділю 26-у після П’ятидесятниці (Еф. 5: 8–19).

Про певну «неординарність» свт. Миколая, який черпав свої сили і джерело для творіння див не в собі, а в головному Подателю всіх благ — у Богові. Про те, що ми маємо бути борцями за Світло, і те, що Господь саме цієї миті може втрутитись у наше життя — і все зміниться докорінно з темряви на світло.

Послання апостола Павла до Ефесян 5: 8-19:

Ви бо були колись темрявою, тепер же ви світло в Господі, поводьтеся, як діти світла, бо плід світла знаходиться в кожній добрості, і праведності, і правді. Допевняйтеся, що приємне для Господа, і не беріть участи в неплідних ділах темряви, а краще й докоряйте. Бо соромно навіть казати про те, що роблять вони потаємно! Усе ж те, що світлом докоряється, стає явне, бо все, що явне стає, то світло. Через це то й говорить: Сплячий, вставай, і воскресни із мертвих, і Христос освітлить тебе! Отож, уважайте, щоб поводитися обережно, не як немудрі, але як мудрі, використовуючи час, дні бо лукаві! Через це не будьте нерозумні, але розумійте, що є воля Господня. І не впивайтесь вином, в якому розпуста, але краще наповнюйтесь Духом, розмовляючи поміж собою псалмами, і гімнами, і піснями духовними, співаючи й граючи в серці своєму для Господа.

Клірик Бориспільської єпархії наголосив, що апостол Павел заряджає нас позитивною впевненістю в тому, що все змінне. «Адже сам Господь є рух, є життя, який з нічого створив цей світ, тож тим паче Його творіння Йому дороге», — додав він.

Однак, на жаль, як зазначив священик, для багатьох цей світ став темрявою, в якій вони не бачать світла. Ми, християни, натомість можемо його  — Світло — бачити. «Ми повинні бути не борцями проти темряви, а борцями за Світло», — зауважив він.

«Сам ти себе не освітиш, в тебе немає таких ресурсів. Сам себе ти не спасеш. Сам себе ти не піднімеш, як барон Мюнхаузен за кіску і не витягнеш із болота. Ти можеш зробити лише рух у сторону Господа, і Він тебе воскресить, і Він тебе освітить, і Він підніме тебе до справжнього життя — життя без переживань, без страху, без зайвих істерик, що кінець усьому… Тому що Господь вживлює цей невмирущий елемент, впевненість у тому, що в тебе є надія, що саме Господь підніме тебе і покаже Світло», — зазначив протоієрей Олександр Клименко та закликав «перетворити своє життя на славослів’я Бога» і витрачати свій час дуже розумно, щоб збагнути світло і радість, а не темряву і зітхання про кінець світу.

Просмотров: 262