«Слово Предстоятеля»: Про те, чому свт. Миколай всім допомагає (відео)

19 грудня 2021 року в ефірі телеканалу «НТН» вийшов сороковий випуск нового сезону щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Святитель Миколай — це великий угодник Божий, який стоїть перед Престолом Божим, який молиться за людей і дуже часто, за Божим благословенням, приходить до людей на землю, щоб допомогти», —  зазначив Блаженніший владика.

Архіпастир пригадав одну історію, пов’язану зі свт. Миколаєм, що сталася в радянські часи.

За словами Предстоятеля, якось чоловік і дружина, які були партійцями, поїхали кататися на лижах і взяли з собою партквитки. Але коли вони вже хотіли повертатися додому, то помітили, що загубили їх. А комуніста, який загубив партійний квиток, могли виключити з партії, звільнити з посади тощо. Подружжя знало про такі можливі наслідки і дуже переживало. Вже сутеніло, а вони не могли знайти документів і вже впали у відчай.

«У відчаї вони звернулися до св. Миколая: “Допоможи нам, св. Миколаю! Допоможеш, ми тобі поставимо свічку”. Щойно вони помолился, зробили лишень кілька кроків і бачать – прямо на дорозі акуратно лежать їх два партквитки. Вони повернулися додому та й про все забули, — продовжив владика. — Та однієї ночі сниться їм св. Миколай та питає, чому вони не виконують своєї обіцянки. Вранці вони схопилися у страсі, пішли до храму, купили свічку та стали ходити перед образами. Священик побачив їх дивну поведінку, підійшов і запропонував допомогу. Вони розповіли йому свою історію, священик із ними поговорив, і в них зародилась віра до Бога. Вже потім той священик мені говорив, що свт. Миколай з’явився їм уві сні, звісно, не заради свічки і обіцяння, а щоб привести їх до храму, щоб вони почули слово Божої Правди та щоб увірували в Бога, стали на шлях Божого життя. Ті люди залишилися комуністами, але з того часу таємно постійно ходили до церкви, молилися Богу та час від часу причащалися».

Як відзначив Митрополит Онуфрій, свт. Миколай допомагає всім людям, навіть невіруючим.

«Ми йому, звичайно, за те дякуємо і ставимо свічку. Але ми повинні пам’ятати, що свічка приємна для святого Миколая і має духовну красу, коли свідчить про нашу любов, про те, що в нашій душі горить полум’я любові до Бога, до святих, до добра. Якщо в нас цієї любові немає, то свічка втрачає своє значення», — підсумував Його Блаженство та закликав свідчити своїм життям про любов до Бога.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 649