Таємниці богослужіння. Тропарі й кондаки (відео)

Про виникнення тропарів і кондаків, їх нерозривну єдність і те, чому вони лунають саме після Малого входу за богослужінням, розповідає ієромонах Митрофан (Божко), викладач Київської духовної академії і семінарії, у бесіді з протоієреєм Олександром Клименком.

Вітаючись із людьми, ми говоримо їм приємні слова, а нашим вітанням до Господа, Богородиці і святих у храмі Божому є співоче вітання – тропарі і кондаки. Тож, про виникнення цього “вітання у співочій формі”, те, яким чином тропарі і кондаки пов’язані з Малим входом, та який зміст вкладено у ці “гімни”. Про те, в чому глибинний зв’язок і відмінність тропаря як славословного гімна та кондака як дидактичного гімна, та як зрозуміти, який тропар є святковий, а який – традиційний для тієї чи іншої місцевості. Про традицію співу тропарів і кондаків усім храмом і те, чому деякі з тропарів не співаються, а читаються. А також про те, як пишуться тропарі новим святим, та які тропарі має знати напам’ять кожен християнин – дивіться у десятому відео з циклу нового проекту «Таємниці богослужіння», яке Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував спільно з Київською духовною академією і семінарією.

«…Заходячи у простір храму Божого, ми, вітаючись, прославляємо Господарів цього дому: Господа і Божу Матір, і святих, пам’ять яких сьогодні звершуємо, святих, яким присвячено цей храм. Тому тропарі і кондаки є тим вітанням у співочій формі», – провів для кращого розуміння таку паралель о. Митрофан (Божко) та відзначив: «І те, що вітаючи один одного з Великоднем, Різдвом, ми починаємо з виконання тропарів Воскресінню і Різдву Христовому, є яскравим виразником того, що богослужбова культура виходить за межі Маловхідної історії і вривається в будинки людей. Є такий вираз: “Літургія після Літургії”. Наше завдання – не втекти від світу і замкнути двері за собою, а навпаки – преображати цей світ, щоб ми наче з фонтану виливали цю воду благодаті Святого Духа, щоб вона лилась і через нас також у піснеспівах. Наше завдання – бути в усьому схожими на нашого Спасителя, ми повинні орієнтуватися на Його подвиг у своєму житті».

Просмотров: 390