У храмах та монастирях УПЦ зустрінуть новий рік молитвою

Не лише відзначити Новоліття у колі рідних, а й подякувати Богу за рік, що минає, і наступ нового збираються віруючі Української Православної Церкви. У кафедральних соборах, храмах та монастирях різних єпархій у ніч з 31 грудня на 1 січня відбудуться Божественні літургії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій та сайт foma.in.ua.

Так, кияни можуть зустріти Новий рік молитвою у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Нічне богослужіння розпочнеться о 23.45 у Трапезному храмі на честь преподобних Антонія та Феодосія Печерських. Богослужіння очолить намісник Лаври митрополит Вишгородський та Чорнобильський Павел.

За його словами, здійснення Літургії в новорічну ніч є давньою традицією обителі. З’явилася вона близько 25 років тому. «Я вирішив взяти благословення у Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Володимира, щоб цієї ночі здійснювати Божественну Літургію та в молитві просити у Бога милості та напоумлення нас грішних», — сказав владика Павел.

Літургія в ніч з 31 грудня на 1 січня також відбудеться у київському Свято-Троїцькому Іонинському монастирі (початок рівно о 00.00) та храмі на честь святителя Спиридона Триміфунтського (просп. Леся Курбаса, 7-Д) – початок о 23.30 31 грудня буде відслужено новорічний подячний молебень.

У Свято-Успенській Почаївській Лаврі у новорічну ніч триватимуть урочистості з нагоди дня пам’яті преподобного Амфілохія Почаєвського (1 січня). Щорічно вони розпочинаються об 11.00 31 грудня хресною ходою, під час якої з Печерного храму переносять до Преображенського собору раку з мощами святого. Того ж дня о 16.00 розпочинається вечірнє богослужіння. У сам день пам’яті преподобного звершується дві Божественні літургії: початок першої – о 00.00, другої – о 9.00. Після пізньої Літургії знову відбудеться Хресна хода з мощами святого Амфілохія – їх повернуть до Печерного храму, де мощі завжди почивають.

У Херсоні новорічна Літургія відбудеться у Свято-Духовому кафедральному соборі. Почнеться вона о 23.00 год. Після богослужіння відбудеться новорічний молебень.

О 23.30 розпочнуться богослужіння у Покровському архієрейському соборі Запоріжжя та у Спасо-Преображенському кафедральному соборі Житомира. А рівно опівночі — у Свято-Троїцькому Браїлівському монастирі (Вінницька єпархія) та на Георгіївському подвір’ї Свято-Микільського Городоцького монастиря у м. Рівне. Богослужіння очолять відповідно митрополити Запорізький та Мелітопольський Лука, Житомирський та Новоград-Волинський Никодим, Вінницький та Барський Варсонофій та єпископ Рівненський та Острозький Пимен.

Богослужіння у новорічну ніч також відбудуться у низці храмів та монастирів на Буковині. Зокрема, у Введенському монастирі у Чернівцях, у Банченській Вознесенській обителі, Хрещатицькому Іоанно-Богословському монастирі. Повний перелік храмів та монастирів можна знайти на сторінці Чернівецько-Буковинської єпархії у Facebook.

Нічні Божественні літургії відбудуться і в інших храмах та монастирях.

За матеріалами lavra.ua, сайтів Житомирської, Запорізької, Херсонської єпархій, iona.kiev.ua, Facebook-Георгієвського подвір’я в Рівне, spiridon.in.ua.

Просмотров: 1943