Робити те, що треба, а не те, що хочеться — Блаженніший Митрополит Онуфрій (відео)

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своїй проповіді в Неділю перед Різдвом Христовим, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель нагадав про земний родовід Господа нашого Іісуса Христа.

Як зауважив Архіпастир, Спаситель не соромився того, що «в Його Крові є кров грішників, тому що Він прийшов на землю для того, щоб зміцнити у вірі праведників, а грішників очистити і спасти».

Тому ми, за словами Його Блаженства, маємо на землі прагнути жити праведно. Адже ми також є тими, «хто пожинає даровані Богом плоди спасіння».

«Щоб отримана благодать принесла добрі плоди в нашій душі, ми маємо обробляти душу, як поле. Людина обробляє поле, щоб засіяне зерно принесло добрий врожай, — зазначив владика, провівши таке порівняння. — Наша душевна праця, яку ми маємо виконувати, — це молитва, покаяння, відвідування храму Божого, добрі справи, терпіння та інші чесноти. Цими чеснотами ми удобрюємо своє душевне поле, і воно приносить добрі спасительні плоди».

Як відзначив Блаженніший владика, іноді важко молитися, постити, каятись, йти до храму, але треба себе примушувати.Тому що людина якраз відрізняється від інших творінь тим, що робить не те, що заманеться, а те, що треба.

«Звірі роблять те, що хочуть. Тварина хоче їсти, йде та їсть, хоче пити, йде та п’є… А людина робить насамперед те, що треба. Вона хоче з’їсти щось певне зараз, а не може, тому що піст, хоче відпочити в неділю, а змушує себе йти до храму, вона не хоче пробачити ближнього, а змушує себе і каже: «Пробач мене заради Христа!» . Хто робить те, що треба, а не те, що хочеться, — є справжньою людиною», — пояснив владика.

У підсумок Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав завжди бути людьми і робити те, що потрібно. «А потрібно нам — творити заповіді Божі, що є спасительними для нас», — резюмував він.

Просмотров: 394