Слово на вручення жезла єпископу Джанкойському і Роздольненському Олексію

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА

ПРЕОСВЯЩЕННОМУ ОЛЕКСІЮ (ОВСЯННІКОВУ),

ЄПИСКОПУ ДЖАНКОЙСЬКОМУ І РОЗДОЛЬНЕНСЬКОМУ   

                                                     

 

Дорогий собрате, Преосвященний єпископе Олексію!

 

У цей знаменний день стіни цього величного храму Святої Києво-Печерської Лаври стали для тебе Сіонською горницею, в якій на тебе зійшли Божественні дари Всесвятого Духа. Його незбагненною дією через возложення рук архієреїв Божих ти прийняв жереб Апостольського служіння (див. Діян. 1:25) і був приєднаний до сонму їхніх наступників, які і в наші дні покликані бути свідками великих справ Божих аж до краю землі (див. Діян. 1:8).

Нині Свята Матір Церква готує нас до зустрічі Слова Божого, Яке стало плоттю (див. Ін. 1:14) заради нашого спасіння. Ця подія сталася понад дві тисячі років тому, проте й тепер ми знаходимося в очікуванні на зустріч з Ним. І суть твоєї місії як єпископа – «блюстителя» – це навчити народ Божий бути готовими до пришестя Христа Спасителя, про день і час якого ніхто не знає (див. Мк. 13:32). Ти маєш пильнувати, щоби ввірені тобі душі були завжди готові й тримали палаючі світильники добрих справ у своїх руках. Але для цього тобі самому треба бути світильником не під спудом, а на підсвічнику, і палати так, щоби усі бачили твої добрі діла і прославляли Отця нашого Небесного (див. Мф. 5:14–15).

У древніх піснеспівах передсвята Різдва, Христос називається Ключем Давидовим, згідно з старозавітними пророцтвами. Він Той, Хто відчиняє — і ніхто не зачинить, зачиняє — і ніхто не відчинить (Одкр. 3:7; пор. Іс. 22:22). Своїм апостолам Господь дарував ці ключі від Царства Небесного (див. Мф. 16:19; 18:18), які ти отримав сьогодні як їхній наступник. Проте Його слова про владу зв’язувати і розв’язувати не означають, що ти можеш розпоряджатися ввіреними тобі таємничими ключами як завгодно. Святий священномученик Діонісій Ареопагіт повчає: «Священноначальники, як провозвісники Божих судів, мають силу і відлучають не так, нібито премудре Богоначалля (скажемо з благоговінням) покірно слідувало за поривами їхнього нерозумного гніву, але так, що вони, як провозвісники волі Божої, відлучають за навіюванням здійснюючого таємниці Духа тих, хто вже засуджений Богом» (Про церковну ієрархію, 7:3:7). Святий пророк Малахія говорить, що вуста священика повинні зберігати відання, і закону шукають з уст його, тому що він вісник Господа Саваофа (Мал. 2:7).

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви, тобі визначено бути єпископом Джанкойським і Роздольненським, керуючим Джанкойською єпархією Української Православної Церкви. Приймаючи з надією на поміч Божу це благословення Священноначалля, керуйся в своєму архіпастирському служінні Словом Божим і Священним Переданням Матері Церкви. Постійно звіряй з ними свої дії, щоби ввірена тобі паства неушкоджено могла досягти мети нашої земної подорожі – Царства Небесного Отця.

Святий пророк Ісаія свідчить: Які прекрасні на горах ноги благовісника, що сповіщає мир, благовістить радість, проповідує спасіння, який говорить Сіону: «воцарився Бог твій!» (Іс. 52:7). Сьогодні Господь посилає тебе бути цим благовісником. То ж ступаючи на цей шлях, візьми архіпастирський жезл, щоби іти на ньому швидко і невпинно, не падаючи під тяжкістю єпископської ноші.

А тепер, зійди на висоту цієї кафедри і подай своє перше святительське благословення народу Божому, який підносив за тебе свої молитви  про дарування тобі непорочного архієрейства і розділив радість твоєї особистої П’ятидесятниці.

ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

2 січня 2022 року,

м. Київ

Просмотров: 792