Предстоятель очолив святкове богослужіння Навечір’я Різдва Христового у Києво-Печерській Лаврі (+відео)

6 січня 2022 року, у день Навечір’я Різдва Христового, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у храмі на честь преподобних Антонія та Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та братія обителі у священному сані.

Цього дня звершуються Великі Часи з читанням вибраних місць з книг Нового та Старого Завіту, які містять пророцтва та розповідають про Різдво Христове. Літургія святителя Василія Великого у цей день поєднується з різдвяною вечірнею. 

За богослужіння піднесли особливі молитви про припинення епідемії, про хворих коронавірусом та лікарів, які борються з недугою.

За Літургією Блаженніший владика звершив дві хіротонії. Священником став клірик столичного храму на честь Преображення Господнього на Вирлиці диякон Олександр Мочульський. У диякона рукоположений монах Парфеній (Маринич), студент I курсу Київської духовної академії.

Після відпусту священнослужителі на чолі з Предстоятелем проспівали тропар та кондак Різдва Христового перед іконою свята.

Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав паству з Навечір’ям Різдва Христового.

“Сьогодні свята Церква дуже красиво говорить про те, хто що приніс у дар новонародженному Спасителю: Небо принесло у дар зірку, ангели – спів, волхви – дари, пастирі – чудування, земля – яслі, пустеля – вертеп, а ми люди, земнородні, принесли у дар Пресвяту Пречисту Діву, через Яку народився Бог. Хай кожен з нас несе свої власні дари – молитву, смирення, покаяння, які є дарами, що зміцнюють людину на її життєвому шляху і роблять нас причасниками вічного життя, яке повернув людству Спаситель через Своє Воплочення”, – побажав Архіпастир та благословив вірян.

Нагадаємо, у Неділю перед Різдвом Христовим Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив архієрейську хіротонію у Києво-Печерській Лаврі.

Просмотров: 939