Читання Апостола. Як не забути Христа посеред обрядовості? — прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в день свята Різдва Христового (Флп. 4: 4-7).

Про те, як не забути про головний сенс свята Різдва Христового, аби обрадовість і «вітання заради вітання» не застилало для нас самого Господа.

«Різдвяними святами добре було б не лише спробувати відтворити події 2000-літньої давнини вдома та побути з родиною разом, поговорити зі старшими та з дітьми про те, як змінився світ відтоді, як у нього прийшов Господь наш Іісус Христос. Але важливо, щоб у цей святочний період обов’язково в нашому житті був храм», – відзначив о. Олександр та привітав усіх зі світлим святом Різдва Христового.

«Щоб збагнути, від чого саме нас спасає Іісус Христос, потрібно бути дуже уважними до того, що відбувається навколо нас, і бачити ці докорінні зміни в тих людях, які впускають у своє серце Спасителя», – зауважив священик та нагадав про значущість для нас Народження Богонемовляти.

Як він зазначив, цими світлими днями ми стаємо спадкоємцями величі Божої.

«Не розміняймо цієї величі попри наявність у наших традиціях величезної кількості обрядових нашарувань, не розгубимо Христа в цій суєті, – підкресив о. Олександр. – Навколо нас буде дуже багато людей, які вітатимуть нас зі святом, але їх не буде в храмі Божому… Багато хто з цих людей, на жаль, навіть не згадають про Христа, а просто святкуватимуть… Не забудемо про те, що серцевиною цього свята є Христос. Це не просто Різдво, не просто одне з зимових свят, це – Різдво Христове, це – Народження Того, Хто прийшов у цей світ заради спасіння нас. Так, наша радість завжди розчинена передчуттям Голгофи, та навіть ця радостетворна печаль Голгофи приводить до повної радості Воскресіння».

Протоієрей Олександр Клименко побажав насамкінець триматися традицій, але неодмінно знайти в них саме те, що вкотре нагадало б нам про Богонемовля, – «і виходити до Нього назустріч».

Дивіться і читайте також: Як не проміняти Різдво Господа Іісуса Христа на непотрібні дрібниці? — прот. Олександр Клименко (відео)

Просмотров: 296