Читання Апостола. Як навчитися бачити добро в кожній людині? — прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в Неділю 29-ту після П’ятидесятниці, після Різдва Христового (Єф. 6: 10-17).

«Будемо намагатися прибігати до неосудження людей, до невпадання в огульний критицизм та навішування ярликів, а пам’ятатимемо, що в кожній людині є добро, і Господь його бачить», – відзначив о. Олександр. 

Священик зауважив, що, звісно, наше коріння є зле, адже наші праотці  саме Адам і Єва. Він пригадав літературних персонажів, як-то: Скрудж Ч. Діккенса, Едмунт К. Льюіса, Голум Дж. Р. Р. Толкіна, Пітер Петтігрю Дж. Роулінг,  які стають причиною багатьох проблем, однак через які саме нам показано велич добра і милосердя Бога.

Господь багато доброго вклав у нас. Той, хто покладається тільки на себе, а не на Бога, врешті-решт програє. Надіятися на милість Божу та на Його могутність треба насамперед на Господа.

За словами о. Олександра, Господь навіть через наші падіння попускає нам пізнати частину себе і звернутися з молитвою до Господа. «Ось тоді ми відкриваємо в собі щось нове, ми усвідомлюємо, що ми не такі й добрі, які собі здаємося. Саме тоді людина піднімається на нову духовну висоту», – зауважив він.

У кожному з нас постійна дихотомія добра і зла, але врешті-решт ми рухаємося саме до Бога – «через падіння і каяття ми знаходимо дорогу до Господа». А тому в кожному треба бачити добро.

 

Просмотров: 342