Ієрархи, духовенство та віряни УПЦ вітають з Різдвом Христовим пацієнтів і персонал лікарень, людей похилого віку, дітей та усіх нужденних (оновлено)

В єпархіях Української Православної Церкви відбуваються благодійні акції, архієреї, духовенство та віруючі вітають усіх нужденних, людей похилого віку, пацієнтів та персонал лікарень з Різдвом Христовим, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

8 січня, на другий день Різдва, митрополит Черкаський і Канівський Феодосій відвідав Центр фізичної та соціальної реабілітації людей з інвалідністю “Перспектива” м.Черкаси, де учасники театральної студії особливих акторів “Рампа” представили Різдвяне вертепне дійство.

Після виступу митрополит Феодосій привітав усіх присутніх і вручив кожному по солодкому подарунку.

З 9 січня, з благословення митрополита Феодосія, сестри черкаського відділення Марфо-Маріїнської обителі милосердя організовують благодійні обіди на території Архангело-Михайлівського кафедрального собору м. Черкаси. Гаряче харчування організоване для малозабезпечених людей, для тих, хто потрапив у скрутне життєве становище. В єпархії закликають усіх бажаючих долучитися.

Обіди будуть готувати та роздавати у Черкаському кафедральному соборі регулярно у вихідні дні після Божественної літургії (щосуботи та неділі), а у найближчій перспективі – щодня.

8 січня у Духовно-просвітницькому центрі “Фома” в Харкові митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій привітав з Різдвом Христовим дітей із малозабезпечених сімей, дітей з обмеженими фізичними можливостями, вихованців недільних шкіл.

Митрополит Онуфрій, тим, хто особливо потрудився в організації свята, вручив благословенні грамоти, а дітям солодкі подарунки.

7 січня митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф разом з духовенством Кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці традиційно вітали з Різдвом Христовим людей похилого віку та колядували в будинку для престарілих “Милосердний самарянин” в м. Кропивницький. Владика Іоасаф всім насельникам та персоналу закладу вручив подарунки.

У день Різдва Христового, після святкового богослужіння, митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел привітав пацієнтів з Різдвом Христовим та передав подарунки до всіх дитячих лікарень Одеси.

Митрополит Агафангел від імені Української Православної Церкви передав більш як сто коробок з антибіотиками, які призначені для лікування застудних захворювань, привітав пацієнтів онкогематологічного дитячого відділення, відвідавши хворих дітей, які на цей момент проходять курс лікування, а також відвідав інші відділення Одеської обласної дитячої клінічної лікарні.

В цей же день було передано подарунки для всіх дітей, які перебувають на лікуванні у всіх дитячих лікарнях міста Одеси.

У ці світлі дні святкування Різдва Христового творчі колективи Одеської єпархії відвідують лікарні, виконують пісні та колядки.

З благословення митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела відділ Фізичної Культури та Спорту на чолі з протоієреєм Дмитром Чеботарьовим та ієреєм Ігорем Гайдаржі привітав із Різдвяними святами заслужених ветеранів спорту та ветеранів бойових дій в Одесі. Протоієрей Дмитрій передав благословення владики Агафангела, вручив продуктові набори, теплі речі та квіти, наголосивши у своєму вітанні, що подвиг та заслуга наших ветеранів не забута, про них усі пам’ятають і намагаються їх завжди підтримувати.

У свою чергу ветерани подякували митрополиту Агафангелу та всім, хто пам’ятає та дорожить їх заслугами та подвигами. У м. Одесі на даний момент проживають кілька ветеранів, які брали безпосередню участь у бойових діях, половина з яких через похилий вік вже не можуть ходити.

7 січня з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента клірик Ічнянського благочиння ієрей Петро Гончаренко відвідав будинок для літніх людей та інвалідів ПСП «Фортуна» с. Южне Чернігівської області. Священнослужитель привітав мешканців будинку зі святом, вручив подарунки, а хор заспівав різдвяних колядок.

З благословенням митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки та за дорученням настоятеля Андріївського кафедрального собору Запоріжжя протоієрея Костянтина Костюковича на пожертвування парафіян собору у святковий день Різдва Христового організовано привітання вихованців та психологів Запорізької області.

Кожен вихованець отримав невелике привітання – солодкий подарунок та мандарини. Основну частину подарунків було відправлено напередодні вантажними рейсовими перевезеннями. Загалом у різні інтернати нашої області було відправлено близько 750 подарункових наборів солодощів та фруктів. До Кіровського будинку інвалідів (с. Таврійське Оріхівський р-н) було передано близько 450 шт. солодких подарункових наборів; Любомирівський психоневрологічний інтернат (Вольнянський р-н) – 230 шт. Преславський психоневрологічний інтернат (Приморський р-н) – 20 шт. Веселовський психоневрологічний інтернат (Запорізький р-н, с. Зоряне) – 30 шт.

За домовленістю з керівництвом Таврійського будинку інвалідів було організовано невелику зустріч із підопічними. У святковий день парафіяни Андріївського кафедрального собору змогли зустрітися з вихованцями особисто. За допомогою небайдужих людей для підопічних будинки-інвалідів гості передали одяг, харчові продукти, пряжу та набори для рукоділля.

7 січня у Микільському храмі Запорізької єпархії відбулася традиційна різдвяна трапеза для безпритульних та нужденних.

На думку членів православної громади, які організували святковий обід, православна людина не має більшої радості, ніж допомогти ближньому.

«У світ приходить Господь, щоб дати нам усім надію на краще життя. Щоб навчити нас любові, – йдеться у повідомленні. – Так, зараз наше життя сповнене проблем та скорботи. Але сьогодні ми хочемо, щоб світла радість про народженого Богонемовляти торкнулася сердець усіх тих, хто знаходиться поряд з нами».

Святкові страви приготували священнослужителі зі своїми матінками, а також парафіяни, щоб радість про Христа, що народився, прийшла в серця всіх людей, особливо тих, кому зараз найважче, хто позбавлений даху над головою і можливості бути разом зі своєю сім’єю.

Напередодні Різдва Христового, 6 січня, атмосферою радості та тепла було наповнено дитяче відділення Донецької травматології. Настоятель Хрестовоздвиженського храму на території травматології протоієрей Олег Шмилик звернувся зі словами подяки до керівництва лікарні, медичного персоналу, благодійників за здійснення важливої ​​місії – допомоги ближньому у важких життєвих обставинах.

6 січня з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа, ігумен Афанасій (Бідний) та священик Володимир Чередніченко відвідали онко-гематологічне відділення Полтавської міської дитячої клінічної лікарні.

Священики передали дітям-пацієнтам відділення різдвяні подарунки, які підготували волонтери Православного центру “Благо”, що діє при єпархіальному відділі благодійництва та соціального служіння.

9 січня волонтери центру «Благо» на чолі з керівником єпархіального відділу благодійності і соціального служіння протоієреєм Андрієм Сімоном відвідали дитяче відділення Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О. Ф. Мальцева.

Волонтери та духовенство єпархії привітали дітей з Різдвом Христовим, влаштувавши в закладі справжній колядковий передзвін, святковий стіл та різноманітні дружні ігри.

На завершення передали благодійну допомогу у вигляді продуктів харчування і святкові подарунки, які цього року містили в собі: рюкзаки, розвиваючі ігри, білизну, рукавички і солодощі.

10 січня з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа православна молодь Полтави відвідала Горбанський геріатричний пансіонат.

Разом з молоддю також прийшли привітати літніх людей зі святом Різдва Христового голова Єпархіального відділу благодійності та соціального служіння протоієрей Андрій Сімон, настоятелька Горбанівського Бородицького монастиря ігуменя Ангеліна, волонтери Православного центру “Благо”.

Молодіжний хор дав концерт різдвяних колядків, який готув протягом місяця напередодні Різдва.

Після цього всіх присутніх порадувала своїм співом переможниця телевізійного талант-шоу “Україна має талант” Олена Ковтун.

Наприкінці всі літні люди отримали від молоді символічні подарунки. У пакетах разом з солодощами були вкладені для кожного листівки з невеликим текстом про значення Різдва Христового, а також пара теплих шкарпеток з малюнком різдвяної тематики.

6 січня протоієрей Іоанн Серховець відвідав будинок для людей похилого віку в смт. Доманівка у Вознесенській єпархії, де сповідав та причастив мешканців.

11 січня архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл та духовенство єпархії відвідали громадські організації Луцька, які опікуються особливими дітьми. 

Серед них організація, що підтримує дітей з синдромом Дауна – “Сонячні діти”, організація, яка підтримує дітей з аутизмом – “Янголята”, організація, що опікується дітьми з інвалідністю – “Кольорова капустинка”, а також онкогематологічне відділення Волинської обласної дитячої клінічної лікарні.

Усі діти та їх батьки щиро раділи вітанням, а також спільно зі священнослужителями Волинської єпархії охоче колядували.

З благословення митрополита Ізюмського і Куп’янського Єлисея керівник відділу Соціального служіння Ізюмської єпархії архімандрит Симеон (Негрецький) відвідав маленьких пацієнтів Ізюмської “ЦДБ Піщанської Богоматері” і передав різдвяні солодкі подарунки та побажав якнайшвидшого одужання.

9 січня митрополит Львівський і Галицький Філарет привітав вихованців дитячого будинку сім’ї Білас в селі Стоянів на Львівщині зі святом Різдва Христового.

Діти колядували, співали Різдвяні пісні та розказували вірші. Після урочистої частини були передані подарунки від благодійників.

У кожного з цих дітей не проста своя історія, але радість і захоплення були у всіх однакові. Львівська єпархія дякую небайдужим людям за їх внесок в це свято і закликає на них Боже благословіння.

У ніч на 7 січня, в свято Різдва Христового, голова Місіонерського Львівського єпархіального відділу протоієрей Діонісій Буренко відвідав дитячий будинок «Оріана» і поклав дітям під ялинку подарунки.

Пізніше, священник та волонтери ВГ «Деліція» Христина Рудяк (керівник), Мар‘ян Маричак, Олександр Пилипенко, Юрій Рудяк, Дмитрик та Соломія Буренки колядували і віншували в Дрогобицькій районній дитячій лікарні. Представники Львівської єпархії УПЦ роздавали дітям іграшки та солодощі.

8 січня голова Місіонерського єпархіального відділу протоієрей Діонісій Буренко та волонтер Олександр Пилипенко відвідали 4 підшефні багатодітні та малозабезпечені сім‘ї, а також 5 ромських багатодітних сімей. Священник привітав усіх зі святом Різдва Христового та роздав подарунки.

9 січня також відвідали 4 ромські малозабезпечені сім‘ї, подарували дітям іграшки та смаколики.

Пантелеймонівський прихід при другій міськлікарні в Горлівці придбав 70 солодких подарунків для маленьких пацієнтів дитячого стаціонару і 30 подарунків для тих, хто лікується в терапевтичному відділенні. У день Різдва Христового настоятель храму протоієрей Михайло Фоменко передав подарунки та привітав дітей та дорослих з Різдвом Христовим.

Настоятель Василівського храму протоієрей Георгій Барахтенко у день Різдва відвідав будинок-інтернат для людей похилого віку та інвалідів у селищі Кондратівка. Він привітав людей похилого віку і передав їм подарунки.

У Добропіллі після завершення богослужінь вихованці недільних шкіл ходили містом і співали різдвяні піснеспіви, радісно повідомляючи звістку про народження Спасителя.

Також вони привітали дітей міського притулку, показавши театральну постановку про різдвяне диво і про те, наскільки важливі у житті кожної людини любов, доброта та послух. Вихованці недільної школи виконали колядки, виступили з танцювальним номером та взяли участь у веселих іграх.

Після закінчення виступу дітям вручили солодкі частування від Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія, надіслані зі столиці самим Предстоятелем.

У Дружківці 9 січня благочинний округи протоієрей Микола Мельничук, клірик Миколаївського храму священик Данило Неменший та молодіжна група «Фавор» подарували різдвяну радість дітям з особливостями розвитку, підопічним Центру матері та дитини, а також дітям, які постраждали від сімейного насильства. Протоієрей Миколай розповів про історію Різдва Христового, про важливість віри та вручив дітям солодкі подарунки, а молодіжний квартет виконав колядки.

У світле свято Різдва дорослі парафіяни та вихованці дитячої недільної школи «Агниця» Пантелеймонівського храму міста Залізне відвідали Торецький реабілітаційний центр.

Разом із вихованцями діти, які проходять реабілітацію, співали та танцювали, грали в ігри. Після закінчення ігрової програми їм передали подарунки, приготовлені благодійною службою «Надія» Пантелеймонівської парафії та небайдужими жителями Торецька — теплі шкарпетки та солодкі подарунки.

Напередодні свята клірик Богоявленського кафедрального собору Горлівки ієромонах Агафодор (Поляков) передав різдвяні подарунки від митрополита Горлівського та Слов’янського Митрофана до дитячого будинку-інтернату Вуглегірська.

Традиційно 8 січня благочинний Другого Бориспільського району Київської області архімандрит Феогност (Юраш) з духовенством благочиння – настоятелем храму на честь Успіння Божої Матері с. Ревне протоієреєм Доримидонтом Іремеску та настоятелем храму на честь св. вмч. Георгія Побідоносця с. Вишеньки протоієреєм Георгієм Пилипчуком відвідали та привітали мешканців Комунального закладу відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового перебування та надання соціальних послуг Гірської сільської ради.

Священники вітали підопічних закладу колядками та солодкими подарунками.

8 січня настоятель храму на честь свт. Луки Кримського протоієрей Григорій Гнатюк разом із представниками молодіжки привітали співробітників COVID-відділення СМСЧ Енергодара Запорізької області. У їхньому виконанні прозвучали вірші, церковні піснеспіви та колядки.

Священик привітав медичних працівників з Різдвом Христовим та подякував за служіння та працю, які вони здійснюють у важкий період пандемії. «Православна Церква, – зазначив о. Григорій, — підносить молитви за тих, хто хворіє, і за тих, хто працює на передовій — протистоїть невидимому ворогові, захищаючи життя своїх пацієнтів». Також батюшка побажав усім здоров’я та щастя, благополуччя у сім’ях та різдвяної радості.

8 січня миряни Чернівецько-Буковинської єпархії привітали українців з Різдвом Христовим та роздали допомогу і подарунки малозабезпеченим родинам.
Як зазначає глава представництва “Мирян” у Чернівецько-Буковинській єпархії Володимир Швейко, ця благодійна акція згуртувала багато небайдужих православних християн і подарувала багатьом людям, особливо дітям, відчуття справжнього Свята – Різдва Христового.

11 січня митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав “Дім милосердя” для безпритульних у с.Іванопіль Хмільницького району (Літинське благочиння) Вінницької області.

Архієрей привітав жильців «будинків милосердя» зі святами, поспілкувався з ними, поколядував і роздав солодощі.

Для довідки: 6 років тому був орендований перший будинок. В цьому будинку проживало одразу 10 чоловіків. Через 2 роки його викупили. Більшість будинків знаходились в інших єпархіях. Митрополит Варсонофій дав благословіння викупати всі будинки в одному селі (Іванопіль) для потреб людей, які не мають свого житла. За допомогою людей доброї волі та зусиллями Олени (Жасмін) Аль-Гурані, були викуплені ще декілька будинків. В основному базхатченків забирали із Залізничного вокзалу Вінниці, де р.Б. Олена організовувала для них безкоштовні трапези. 

 

 

Просмотров: 645