Керуючий справами УПЦ: Минулого 2021 року не було жодного т.зв. «переходу» в “ПЦУ”

Минулого 2021 року так званих «переходів» в “ПЦУ” не було. Однак в Українській Православній Церкві ще роками зберігатиметься непроста ситуація, оскільки антицерковні закони не скасовано. Про це заявив Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній 7 січня 2022 року в новому випуску програми «Слово Ієрарха» на телеканалі UkrLive, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Ситуація змінилася, може бути, навіть кардинально, у порівнянні з періодом правління президента П. Порошенка. Тоді державною політикою було обмеження прав вірян УПЦ і просто знищення УПЦ. Зараз такої державної політики немає – немає вказівки з Києва захоплювати храми. Якщо звернутися до статистики, то в 2019 році рейдерських захоплень було 128. Минулого року – всього 7. У 2019 році т.зв. “переходів” було 88, а минулого року їх зовсім не було, тобто немає державного замовлення, немає вказівок із центру, і потихеньку ситуація стабілізується», – зокрема відзначив Керуючий справами УПЦ.

Разом із тим, за словами митрополита Антонія, в УПЦ ще роками буде зберігатися непроста ситуація, оскільки антицерковні закони досі не скасовано.

Владика додав: «Ми вдячні Президенту Володимиру Зеленському, що все ж є певна дистанція політиків від релігійної тематики. Хоча нічого не робиться, щоб кардинально розв’язувати церковне питання, тому що ті закони, які є антиконституційними, які суперечать всім європейським конвенціям, досі діють. Це закон про перейменування та закон, який полегшує так звані “переходи” парафій нашої Церкви до розкольників. Ці питання, на жаль, не вирішуються, і поки вони не будуть вирішені в полі чинних законів, ця ситуація буде тліти довго».

Як зауважив митрополит Антоній, через ці закони більш як 1000 парафій так і не мають державної реєстрації.

«За цей період через закон про перейменування ми не можемо зареєструвати в єпархії жодного архієрея, якого ми перемістили або призначили. На сьогодні понад 1000 парафій не мають державної реєстрації. Це вся Помісна Церква, яка існує. Подані документи, але у зв’язку з тим, що діє цей закон…Так, він припинений, але проте в органах, які реєструють, ці парафії не реєструють. Це дуже велика складність»,– пояснив владика.

Просмотров: 607