У Навечір’я Богоявлення Предстоятель звершив святкове богослужіння у Києво-Печерській Лаврі (+відео)

18 січня 2022 року, у день Навечір’я Богоявлення, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію та чин великого освячення води у храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятелю співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

Цього дня звершуються окремо великі (царські) часи навечір’я Богоявлення та зображальні. Потім звершується велика вечірня, яка переходить у Літургію святителя Василія Великого. Остання складова святкового богослужіння – чин великого освячення води. 

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир пояснив вірянам, що таке плоди покаяння, творити які закликав святий Іоанн Предтеча, хрестячи людей в Іордані. Також Предстоятель дав настанови про вживання святої води.

За Літургією піднесли сугубі покаянні молитви про припинення епідемії коронавірусу, про одужання хворих та лікарів.

Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив ієрейську хіротонію диякона Андрія Овчарова, клірика храму на честь Володимирської ікони Божої Матері Подільського благочиння Києва.

Після заамвонної молитви Блаженніший владика звершив у храмі чин великого освячення води і окропив усіх присутніх великою агіасмою під спів тропаря свята Богоявлення. Після відпусту за традицією священнослужителі проспівали кондак свята. Потім архіпастир привітав паству з прийдешнім святом Богоявлення та благословив усіх.

У святвечір, після Літургії, в усіх храмах здійснюється Велике освячення води. Водосвяття називається Великим через особливу урочистість обряду, наскрізь пройнятого спогадом євангельських подій, що стали не тільки прообразом таємничого омивання гріхів, але і дійсним освяченням самого єства води через занурення в неї Бога у плоті. Вода ця називається великою агіасмою (з давньогрецької – святиня). Під впливом Єрусалимського статуту, з 11 – 12 століття водосвяття відбувається два рази – і у святвечір, і безпосередньо у день свята Богоявлення. Освячення в обидва дні проходить однаковим чином, тому вода, освячена у ці дні, нічим не відрізняється. 

У день Хрещення Господнього, 19 січня, Предстоятель Української Православної Церкви звершить освячення вод Дніпра в Оболонському районі Києва, біля Свято-Покровського собору (вул. Прирічна, 5А).

Нагадаємо, у Неділю перед Богоявленням Предстоятель очолив Божественну літургію у Кафедральному соборі Чернівців.

Просмотров: 1312