Як зустріти день Богоявлення, Хрещення Господа нашого Іісуса Христа правильно? – роздуми прот. Олександра Клименка (відео)

«Хтось сприйме день Хрещення Господнього лише як можливість зануритись у води і помилково почне думати, що це змінить його життя. А хтось зануриться у глибину молитви – обов’язково відвідає храм Божий, спробує вкотре прочитати Святе Євангеліє і збагнути, що ж трапилося, коли на цю землю прийшов Спаситель. Хтось спробує по-справжньому змінити своє життя, адже Господь віддав Всього Себе нам, а отже і ми повинні віддавати себе Йому», – зазначив о. Олександр та закликав у день Богоявлення приділяти увагу не обрядовим дрібницям, а любові до нашого Творця і Спасителя та молитві.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. Черговий випуск присвячено святу Богоявлення, Хрещення Господа нашого Іісуса Христа.

Протоієрей Олександр Клименко розповів історію Хрещення Господа нашого Іісуса Христа в Іордані Предтечею і Хрестителем Господнім Іоанном.

Як зазначив священник, у  діях Господа, Який прийшов на річку Іордан у Віфаварі прийняти хрещення, – «найголовніший вияв поєднання Спасителя з усім людством, заради спасіння всіх».

За словами о. Олександра, в день Богояввлення, Хрещення Господнього «відбувається момент, в який Сам Бог Отець нагадує всім, що як колись Авраам, за Моїм Словом, віддавав сина свого єдинородного в жертву, щоб довести вірність Мені, так само і Я цими ж словами – а Бог каже: “Це є Син Мій улюблений, в Якому Моє благовоління” (Мф. 3: 17) – говорить: “Я віддаю Свого Сина вам, Моєму творінню, тому що Я вас люблю, тому що Я доводжу вам Свою вірність, Божу вірність. Залишається тільки, щоб ви довели свою синівну вірність Мені”».

На переконання священнослужителя, саме в цьому справжня глибина дня Богоявлення. «Господь освячує водну стихію, перед тим Він освятив земну стихію, тому що ходив нею Своїми ногами, пізніше Він освятить повітряну стихію, тому що буде вознесений на Хресті. Він освятив Своєю присутністю все і, входячи у воду, ще раз підтверджує, що входить в усі сфери нашого життя та в усі субстанції, які є для нас такими важливими, а особливо такою важливою є вода», – продовжив він.

Отець Олександр також зауважив, у чому саме радість свята Богоявлення, та застеріг не розміняти його на обрядові дрібниці.

«Хтось сприйме день Хрещення Господнього лише як можливість зануритись у води і помилково почне думати, що це змінить його життя. А хтось зануриться у глибину молитви – обов’язково відвідає храм Божий, спробує вкотре прочитати Святе Євангеліє і збагнути, що ж трапилося, коли на цю землю прийшов Спаситель. Хтось спробує змінити своє життя, адже Господь віддав Всього Себе нам, а отже і ми повинні віддавати себе Йому. Хось зверне увагу на своїх ближніх і почне їх любити зовсім інакше: набагато глибше, набагато жертовніше лише тому, що цими днями подумає: “Але ж Господь Всього Себе віддав нам”… Цей день багато хто розміняє на обрядові дрібниці, ми ж з вами спробуймо  полюбити Творця в усій Його повноті», – закликав протоієрей Олександр Клименко.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1044