Предстоятель: Наш шлях до Бога має бути рівним – без пагорбів і долів (відео)

Пагорби на шляху до Бога є наша гординя, а доли – наш смуток, який треба заповнити надією. 

У своїй проповіді 18 січня 2022 року Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій закликав боротися зі своєю гординею та наповнювати душу надією на Божу милість, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Предстоятель нагадав про святий подвиг Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна.

За словами Архіпастиря,  Іоанн Хреститель навчає нас тому, які плоди покаяння треба приносити, аби наше серце було відкритим для Бога. “Іоанн Предтеча мав прокласти прямий шлях для Бога до людей”, – додав владика.

Як відзначив Його Блаженство, ми маємо особливо працювати над тим, щоб вирівняти свій шлях до Бога.
“На цьому шляху пагорби повинні знизитись, доли мають піднятися, нерівності випрямитися. І пагорби – це гординя, ми повинні її нівелювати, а дол – це наш смуток, ми повинні наповнити його надією”, – провів він таку аналогію.

Крім того, як наголосив Блаженніший владика, на шляху до Бога ні в якому разі не можна ухилятися від Закону Божого.

“Тому що будь-яке відхилення є оманою, помилкою, – пояснив він. – Треба прагнути дотримуватися Божественного Закону, якщо не можемо зберігати його суворо й досконало, то повинні усвідомлювати свої помилки та каятися: “Господи, прости мені, я через немочі згрішив!”. Таким чином людина вирівнює свій шлях і робить для Бога можливим дарувати нам благодать”.

Ми всі живемо саме Божою благодаттю, як зауважив Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Владика додав: “Благодать Божа має і найважливіше значення – веде людину до вічного спасіння. І навіть люди, які не знають Бога, живуть тільки Його благодаттю”.

Але для спасіння, як підсумував Предстоятель, треба зробити шлях між нами і Богом рівним – без вибоїн і пагорбів.

“Нехай Господь допомагає кожному, в міру своїх сил, бороти свою гординю, наповнювати душу надією на милість Божу, любити один одного, терпіти один одного. Це ті чесноти, які є плодами нашого покаяння”, – резюмував владика.

Просмотров: 363