Читання Апостола. Богослужіння – це не вистава – прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в Неділю 31-ту після П’ятидесятниці, після Богоявлення (Єф. 4: 7-13).

Часом декому видається, буцімто богослужіння є «виставою». «Тіло Христове будується інакше – в його побудові беруть участь абсолютно всі віруючі», – зазначив священик і наголосив, що Богослужіння – не вистава: «І дуже важливо, щоб кожен відчув храм власним домом, щоб кожен відчув злиття воєдино з Тілом Христовим і зайняв там своє особливе місце».

«Апостол Павел закликає нас до того, щоб кожен відчував свою необхідність, щоб кожен пам’ятав про те, що для всіх знайдеться місце у тому величному труді з будівництва Тіла Христового, – пояснив о. Олександр. – У різні епохи: в епоху Нейронового безумства, в епоху Диоклетіанового гоніння, в епоху процвітання, коли Візантійська імперія прийняла Христа, та в епоху занепаду, коли різні диктатурні режими гнали християн і все, що пов’язано з іменем Іісуса Христа, – в усі епохи знайдеться місце для Христа. І в нашу епоху, коли супермаркет, розваги (“entertainment”), телевізор і соцмережі, здається, перемагають багато в чому Іісуса Христа, для кожного з нас знайдеться своє особливе місце, кожному Господь дасть певну ділянку роботи. Важливо відчувати себе потрібним на цьому шляху».

Саме тому, як відзначив священнослужитель, треба нам – услід за святим апостолом Павлом – вірити, усвідомлювати свою необхідність та старанно трудитися кожному на своїй ниві.

«Хтось вміє працювати з текстами, а хтось із людьми, хтось на науковій ниві може зробити те, що наблизить людей до висоти їхнього покликання, а хтось на служінні словесному може вселити в людину надію та дати сили вранці вставати і здійснювати свій шлях. Дай, Боже, кожному з нас послугувати Господу нашому Іісусу Христу на тому місці, де поставлено, і нехай на цьому місці нас береже Бог!», – підсумував о. Олександр.

 

 

Просмотров: 293