Найкращий спосіб виправити ближнього — молитва за нього і виправлення самого себе — Блаженніший Митрополит Онуфрій (відео)

На цьому Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій наголосив у своїй проповіді в день пам’яті прп. Іони Київського, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель нагадав про духовний подвиг прп. Іони, котрий проводив своє життя у надзвичайному смиренні.

«Розумний подвиг призводить людину до смирення, а смирення робить людину здатною вміщати в собі Божественну благодать», — зауважив він.

Водночас, як додав Архіпастир, якби людина не відчувала від Бога втіхи, то не могла б не просто здійснювати подвиги, а навіть жити.

«Допоки людина має від Бога благодатну радість, у неї життя – це життя, а якщо Бог забирає в людини благодатну радість, то для людини життя – це мука, це смерть», — пояснив владика.

Крім того, за словами Його Блаженства, прп. Іона Київський завжди з неабияким терпінням ставився до людських падінь і немочів, усіх приймав і давав добрі настанови.

«Прп. Іона є яскравим прикладом того, що виправлення світу розпочинається з виправлення самого себе», — підкреслив владика.

Натомість сьогодні, як зауважив Блаженніший владика, модно викривати чужі помилки та гріхи та виправляти все людство.

«Це — самовиправдання, — відзначив він. — Той хто зі мною поряд може бути поганий, але я маю намагатися бути добрим. Духовне сходження починається з того, що я приймаю всіх такими, якими вони є, терплю їх в ім’я Бога і працюю над собою, займаюся своєю душею. Сьогодні так мало людей, котрі саме цим займаються. Усі коригують людство, а себе не можуть підняти ні на йоту щаблями духовної досконалості».

Блаженніший Митрополит Онуфрій порадив брати приклад із прп. Іони Київського  —«працювати над собою і зносити немочі інших».

«Якщо хочу, щоб хтось був кращим, я повинен молитися за ту людину, не розпинатись у своїх настановах, а самому виправлятись. Проповідь самовиправлення є найсильнішою, — наголосив владика. — Проповідь не може так вплинути, як впливає добрий приклад. Преподобний завжди творив Іісусову молитву і відкривав душу для здійснення волі Божої».

Насамкінець Предстоятель закликав любити Бога, жити за Божественними Законами, терпіти ближнього і спостерігати за власною душею — «щоб не з’явився у ній гіркий корінь зла, який отруїть все наше життя».

Просмотров: 1249