Грішити чи каятись – залежить від звички — Блаженніший Митрополит Онуфрій (відео)

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своїй проповіді в Неділю після Богоявлення, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель закликав привчати себе до покаяння.

За словами Архіпастиря, ворог людський спочатку людину схиляє до безсоромності, а після скоєння гріха наводить хибний сором.

«Зазвичай ворог каже людині: “Нічого, зроби гріх, потім покаєшся — і отримаєш прощення”. Коли вже вчиниш гріх, то ворог інше шепоче: “Подумай, як ти скажеш, що про тебе подумають, що про тебе будуть говорити…”», — додав він.

Натомість святі отці, як відзначив Блаженніший владика, наголошують, що ми маємо соромитися грішити.

«А коли згрішив, тоді знімай з себе маску сорому і йди з похвальною безсоромністю сповідуй свої гріхи перед священиком. Це буде спасительно та корисно для людини. Тому ми повинні привчати себе до покаяння», — зазначив владика.

Найкращий вияв покаяння – це молитва, як підкреслив Його Блаженство.

«А найсильніша покаянна молитва — це молитва Іісусова: “Господи Іісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного!”», — відзначив владика.

За його словами, ми повинні привчати себе каятися перед Богом і молитися постійно, оскільки грішимо частіше, ніж дихаємо.

«Добрі християни сповідаються перед Господом за прожитий день: “Господи, прости, я сьогодні згрішив…”. Попросити у Господа прощення – це дуже добре, у людини виробляється звичка покаяння. Людина має звичку грішити, а має набути звичку творити християнські чесноти. Коли в людини виробляється навичка покаяння, то їй легко боротися проти себе самої, проти своїх пристрастей», — пояснив владика.

Саме тому, як відзначив наостанок Блаженніший Митрополит Онуфрій, потрібно приносити плоди покаяння щодня. «Тоді поступово людина починає розуміти гіркоту гріха та насолоду благодаті», — резюмував він.

Просмотров: 672