На місці масових поховань жертв репресій на Лук’янівському кладовищі у Києві вшанували пам’ять Новомучеників

6 лютого 2022 р. у храмі на місці масових поховань жертв репресій на Лук’янівському кладовищі у Києві вшанували пам’ять Новомучеників та Сповідників Православної Церкви, які постраждали за часів радянських антирелігійних гонінь ХХ століття. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на novomuchenik.org.ua.

Ініціаторами заходів виступили Центр вивчення спадщини Новомучеників та Сповідників ХХ століття та православні парафії св. влмч. Катерини та святих Новомучеників і Сповідників на Лук’янівському кладовищі м. Києва.

 Зокрема, з нагоди дня пам’яті, у храмі свв. Новомучеників та Сповідників на Лук’янівському кладовищі відбулась служба на честь святих страждальців, які загинули за віру в часи богоборчих гонінь від комуністичного радянського режиму.

 Після служби та молебню у храмі відбулось відкриття фотовиставки «Церква Мучеників: гоніння на віру та Церкву у ХХ столітті», присвяченої священномученику Володимиру (Богоявленському), митрополиту Київському, та репресіям проти духовенства Києва та Київської області.

 Під час відкриття фотовиставки перед присутніми виступили настоятель храму свв. Новомучеників ігумен Валеріан (Головченко) та настоятель храму св. влмч. Катерини прот. Олександр Безкровний. Також з лекцією про комуністичні репресії проти духовенства на Київщині та про страдницький шлях священномученика Володимира (Богоявленського), митрополита Київського, виступив керівник Центру вивчення спадщини Новомучеників та Сповідників ХХ століття, кандидат історичних наук Сергій Вікторович Шумило.

 Як повідомили організатори, проведення заходів пам’яті до дня свв. Новомучеників саме на Лук’янівському кладовищі було обрано не випадково. Адже у 1920-і – 1930-і рр. саме тут поруч розташовувалась Лук’янівська в’язниця ОГПУ–НКВС, в якій під час сталінських репресій щоночі «конвеєром» розстрілювали як «ворогів народу» сотні співгромадян по штучних обвинуваченнях у «антирадянській діяльності». Як зазначив Сергій Шумило, тільки протягом 1937–1939 рр. тут було розстріляно понад 60 тисяч громадян. Серед розстріляних були сотні православних священнослужителів, монахів та мирян, більшість з яких були мешканцями Києва та Київської області. До середини 1937 р. тіла розстріляних вночі таємно закопували у наспіх викопаних «братських могильниках» на Лук’янівському кладовищі, розташованому поруч з Лук’янівською в’язницею. А з середини 1937 р., коли від масових щодобових захоронень на Лук’янівському кладовищі вже не лишилося вільних місць, то тіла розстріляних стали щоночі із Лук’янівської в’язниці вивозити до Биківнянського лісу, де для цих цілей було обладнано нову «спецділянку НКВС». Хоча навіть після цього на Лук’янівському кладовищі ще тривалий час продовжували таємно закопувати тіла закатованих в‘язнів.

 За словами керівника Центру Новомучеників Сергія Шумило, досі не встановлено точну кількість репресованих громадян, захоронених у «братських могильниках» на Лук’янівському кладовищі. Дослідники називають цифри від 25 до 30 тисяч закатованих громадян. Оскільки ці таємні спецпоховання не реєструвались адміністрацією кладовища, достеменну статистику встановити неможливо. На жаль, систематичних досліджень і розкопок з перепохованнями па Лук’янівському кладовищі так і не було проведено.

 Серед репресованих священнослужителів на Лук’янівськлму кладовищі поховані: київський митрополит свщмч. Костянтин (Дьяков; 1864–1937); свщмч. прот. Олександр Глаголєв (1872–1937); єпископ Панкратій (Гладков; 1892–1944) та багато інших. Як наголосив під час заходу історик Сергій Шумило, «Лук’янівське кладовище, поруч із Биківнянським лісом, є одним з найбільших місць масових захоронень жертв сталінських репресій в Україні. Для віруючих людей воно є не просто місцем трагедії і пам’яті, але й святим місцем, оскільки тут поховані тисячі мучеників за віру і просто безневинні страждальці, закатовані богоборницьким режимом в страшні роки сталінських репресій».

 Від 1993 р. на Лук’янівському кладовищі діє один з найперших храмів УПЦ на честь свв. Новомучеників та Сповідників ХХ століття, а з 2013 р. ще й храм на честь св. влмч. Катерини.

 Фотовиставка «Церква Мучеників: гоніння на віру та Церкву у ХХ столітті» діятиме при храмі протягом місяця і буде відкрита для всіх бажаючих.

 Адреса храму: м. Київ, вул. Дорогожицька, 7, Лук’янівське кладовище, храм на честь св. Катерини та свв. Новомучеників та Сповідників, метро «Дорогожичі».

Просмотров: 484