Читання Апостола. Про що нам можна не піклуватись? – прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в Неділю про митаря і фарисея (2Тим. 3: 10-15).

Як зауважив священик, на жаль, ми сьогодні спостерігаємо, як світ, який фактично виріс із проповіді Христової, бореться з християнством усіма доступними способами. Отож, про те, в чому полягає наша відповідальність за цей світ, та як нам, християнам, реагувати на зло й утиски цього світу.

«‎Цей світ так побудований, що нам, християнам, часом немає, що сказати у відповідь на зло. Ми не знаємо, які слова знайти на зло, адже ми вчимося покривати все любов’ю, як вчить нас Господь, – наголосив о. Олександр, пояснюючи слова апостола Павла до Тимофія. – Ми не можемо воювати тими самими знаряддями, якими воюють із нами: обманом, зухвальством, наклепами. Ми пробуємо воювати на цьому земному полі небесними інструментами. Господь не даремно говорить, що коли хто вдарить тебе по правій щоці, то підстав іншу, і що немає більшої любові за ту, коли хто душу свою покладе за друзів своїх. Ми навіть за тих ближніх, яких не знаємо, кладемо свою душу, ми молимося за тих, хто нас ненавидить і кривдить».

Разом із тим, як додав він, апостол Павел запевняє, що ця позиція, попри її правоту, може призвести до програшу сильним світу цього. «Та апостол не каже дочекатися їхньої поразки, не тішить нас нехристиянськими думками про майбутню перемогу над недругами, над всіма тими, хто воював проти нас. Апостол пропонує просто звернути увагу на самого себе. Ти, християнин, як вчить він свого учня, навчений добру і правді, то й живи ними. Так маємо чинити й ми», – відзначив священнослужитель.

«Дай, Боже, не брати на себе надто багато. Ми у відповіді за цей світ. Але ми відповідальні за цей світ у тому сенсі, що наш внутрішній баланс, наш втрутрішній спокій, наша приналежність до миру Божого, який во Христі Іісусі, може впливати на світ навколо. Так само дисбаланс, відчай, ненависть, сум може додавати негативних речей у цей світ. Наша душа є об’єктом найприскіпливіший уваги. Апостол Павел так наставляв свого учня, так і ми з вами будемо піклуватися про свою душу. А все інше Господь потроху нам дасть!», – підсумував протоієрей Олександр Клименко.

Просмотров: 389