В єпархіях УПЦ помолилися за учасників бойових дій на території інших держав (оновлюється)

15 лютого з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у всіх храмах та монастирях Української Православної Церкви піднесли молитви за загиблими і померлими, а також за живих учасників бойових дій на території інших держав. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

14 лютого, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, у Христо-Різдвяному кафедральному соборі м. Сєвєродонецька було відслужено заупокійну літію, передає  прес-служба Сєверодонецької єпархії. З благословення правлячого архієрея богослужіння звершив клірик собору протоієрей Миколай Запорожець.

15 лютого, у річницю виведення військ з Афганістану, митрополит Сєвєродонецький та Старобільський Никодим звершив заупокійну літію біля Свято-Георгіївської каплиці, що на території Христо-Різдвяного кафедрального собору м. Сєвєродонецька. Після закінчення мітингу-реквієму його учасники поклали квіти до каплиці.

Також цього дня у храмах Сєверодонецької єпархії, а також біля пам’ятних знаків у населених пунктах, були піднесені заупокійні молитви за загиблими та померлими учасниками бойових дій.

15 лютого, за традицією, після Божественної літургії в Академічному храмі Воскресіння Христового у Києві (храм пам’яті загиблим і ветеранам Афганістану) біля пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам, що розташований поряд з храмом, була звершена заупокійна літія за спочилими учасниками бойових дій, повідомляє прес-служба КДАіС.

Богослужіння очолив насельник Києво-Печерської Лаври архімандрит Никон (Ярощук), якому співслужив перший проректор і настоятель храму протоієрей Сергій Ющик, клірики і гості храму у священному сані.

За богослужінням молились, студенти і вихованці Київських духовних шкіл, парафіяни храму, а також воїни-афганці та їхні родини.

Після літії духовенство і всі присутні поклали квіти до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам.

У день свята Стрітення Господнього та День пам’яті учасників бойових дій на території інших держав митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент після Божественної літургії, яка відбулася у Стрітенському храмі м. Прилуки, звершив заупокійну літію за загиблими воїнами біля пам’ятного знаку воїнам-афганцям.

Також у всіх храмах та монастирях Ніжинської єпархії були піднесені молитви за загиблими і померлими, а також за живих учасників бойових дій на території інших держав. Після завершення Божественної літургії благочинний 2-го Ніжинського округу протоієрей Миколай Марчишак очолив служіння заупокійної літії біля пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам, розташованого в м. Ніжині. Після літії духовенство і присутні поклали квіти до пам’ятника.

15 лютого керуючий Мукачівською єпархією митрополит Феодор після завершення богослужіння разом із духовенством звершив панихиду за загиблими воїнами-інтернаціоналістами. Молитва відбулася біля меморіалу загиблим побратимам в середмісті Мукачева – з нагоди чергової річниці виведення військ з Афганістану.

15 лютого, у 33-ті роковини виведення військ з Афганістану, у храмі св. Олександра Невського п. Радянського Джанкойської єпархії відслужено панахиду за загиблими воїнами-інтернаціоналістами.

Також цього пам’ятного дня у Запоріжжі митрополит Запорізький та Мелітопольський Лука взяв участь у траурних заходах та відслужив заупокійний молебень. Владика вимовив слова втіхи, звернені передусім до матерів і вдов.

15 лютого у всіх храмах Вознесенської єпархії було зведено молитви за всіх учасників бойових дій в Афганістані. Також духовенство єпархії взяло участь у мітингах на запрошення влади.

У свято Стрітення Господнього митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан і сонм архієреїв УПЦ та духовенство Тульчинської єпархії звершили запокійне поминання загиблих в Авганістані воїнів.

15 лютого, у день виведення військ з Афганістану, з благословення митрополита Харківського та Богодухівського Онуфрія, священнослужителі Харківської єпархії взяли участь у пам’ятних заходах у сквері Воїнів-інтернаціоналістів біля храму ікони Божої.

У день вшанування учасників бойових дій на території інших держав у кременчуцькому парку Воїнів-інтернаціоналістів зібралися сотні громадян, які прийшли вшанувати пам’ять тих, хто поліг під час захисту мирного населення інших держав. Митрополит Кременчуцький і Лубенський Миколай відслужив панахиду за загиблими. Після завершення заходу усі бажаючі поклали квіти до пам’ятника.

15 лютого митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел у Свято-Стрітенському храмі м. Одеси за богослужінням було піднесено молитви про мир та заупокійні молитви за всіх, хто загинув в Афганістані та на Сході України.

Також у день Стрітення Господнього у зв’язку зі вшануванням в Україні учасників бойових дій на території інших держав  підносилися сугубі молитви за упокій загиблих православних воїнів у Києво-Печерській Лаврі.

15 лютого з благословення митрополита Новокаховського і Генічеського Філарета духовенство Новокаховської єпархії взяло участь у заходах з нагоди чергової річниці виведення військ з території Афганістану. Цього ж дня в усіх храмах єпархії лунала молитва за всіх учасників бойових дій на території інших держав.

15 лютого двадцять дев’ять років поспіль настоятель Покровського собору міста Охтирки Сумської області і благочинний Охтирського і Великописарівського церковних округів протоієрей Євгеній Сопіга разом з ветеранами Афганської війни молиться за упокій всіх солдатів, які не повернулись до своїх домівок, виконуючи свій військовий обов’язок. Цього року з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія отець Євгеній очолив панахиду в кафедральному соборі по загиблих воїнах-афганцях. На запрошення керівництва Охтирської спілки воїнів-інтернаціоналістів благочинний взяв участь у мітингу біля пам’ятника воїнам Афганської війни, де в наданому йому слові всіх закликав не забувати у молитві тих, які пройшли через полум’я цієї війни, а також побажав заступництва Божої Матері та здоров’я ветеранам.

За рішенням президії Української спілки ветеранів Афганістану протоієрей Євгеній Сопіга за багатолітню співпрацю з воїнами-афганцями був нагороджений медаллю «За громадянську мужність». Зокрема, отець Євгеній проходив строкову військову службу в Туркестанському військовому окрузі, де й базувалася 40-ва армія, яка проводила бойові дії в Афганістані.

Архієпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп взяв участь у міському заході, присвяченому вшануванню Дня учасників бойових дій в інших країнах. Владику супроводжував благочинний Олександрійського  округу протоієрей Олексій Микитенко.

Просмотров: 1761