В усіх єпархіях Української Православної Церкви моляться про мир в Україні (оновлюється)

В усіх храмах і монастирях Української Православної Церкви звершуються молебні про мир в Україні, духовенство в єпархіях закликає вірних посилити молитви за мир і взаєморозуміння, за здоров’я і силу військових, лікарів, усіх захисників Батьківщини і кожного з нас. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звернувся до вірних і до громадян України та закликав до посиленої покаянної молитви за Україну, за наше військо і наш народ, з проханням забути взаємні чвари і непорозуміння та об’єднатися любов’ю до Бога і до нашої Батьківщини.

До всіх українців звернувся із закликом про молитву за мир Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив молебень про мир в Україні в Троїцькому соборі Браїлівського монастиря. Владика благословив щодня о 21:30 читати молитву за мир в Україні з 12 земними поклонами. Духовенству рекомендувати молитовне правило для виконання парафіянам.

МОЛИТВА

Господи, Иисусе Христе, Боже наш, средостение вражды разрушивый, истинный мир людем Твоим даровавый и миротворцев блаженными сынами Божиими нарекий! Молим Тя: благослови ищущих истиннаго мира и трудящихся сего ради. Просвети умы и сердца всех, приступающих к богоугодному творению мира. Умудри власти предержащия, укрепи волю правителей народа нашего, просвети разум их, да с мудростию, рассуждением и велиим попечением о благе потрудятся в созидании вожделеннаго мира.Благодатию Пресвятаго Твоего Духа сотвори, да не усты токмо глаголется, но и самим делом мир творится во всех народех, да утешатся сироты и вдовицы, да не восплачут более, но да возрадуются, мир чаемый видяще. Умягчи сердца ожесточенных, сотвори, да и тии в кротости взыщут согласия и любви. Благослови всякаго человека, и научи разумети и творити волю Твою, яже есть спасение, любовь, мир и единение всех людей. Посли Небесное благословение стране нашей Украине, властем, воинству и всему народу ея, предстательством Преблагословенныя Твоея Матере и всех Твоих святых. Ты бо еси Царь мира, и мира Твоего несть предела, и Тебе слава, и благодарение, и поклонение да возсылается, со Безначальным Твоим Отцем, и Пресвятым и Благим и Животворящим Твоим Духом, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел закликав усіх до посиленої молитви за відновлення миру на богохранимій Українській землі. «До молитовного подвигу сьогодні закликаю вас, отці, браття та сестри. Віднині за Нашим Благословенням, перед Касперівським образом Божої Матері у Свято-Успенському Одеському кафедральному соборі цілодобово звершуватимуться молебні та акафістні співи про мир в Україні. У всіх храмах та монастирях Одеської єпархії УПЦ також підноситиметься молитва про головне – мир у нашій країні та збереження життя співвітчизників», – закликав владика Агафангел.

Також сайт Одеської єпархії опублікував заклик до молитви за згодою, яку благословляється читати щодня о 22.00. «Нам просто необхідно сьогодні скористатися цим даром, залишивши всі турботи, взяти участь у спільній молитві за угодою, за мир у нашій Україні, за мир у всьому світі! Ми реально можемо спільною молитвою зробити все, чого не попросимо у Батька Небесного», – йдеться у зверненні.

Митрополит Мукачівський та Ужгородський Феодор благословив у всіх обителях та храмах Мукачівської єпархії посилити молитву за мир в Україні, «за те, щоб кров наших дітей не проливалася на нашій землі», повідомляє сайт єпархії.

«Закликаю Вас, дорогі брати і сестри, зберігати спокій та посилити молитву заради миру та припинення війни. На літургіях благословляється після суто єктенії читати молитву, яку благословив Блаженніший Митрополит Київський та всієї України Онуфрій. Нехай Господь оберігає нашу рідну Україну і територіальну цілісність, і боголюбний народ, і кожного з нас», – наголосив він.

Митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій звершив у Тернополі молебень за мир в Україні.

Митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим звернувся із закликом до віруючих українців посилити молитви про мир у країні.

«Українська Православна Церква підтримує цілісність України у межах її кордонів. Ми закликаємо сьогодні не проливати кров, а тим від кого це залежить зробити все для миру і дипломатії. Наша Церква, наші священики завжди з народом України – і на мирній території і там, де розриваються снаряди. Церква об’єднує жителів України. Об’єднує в молитві. Тож закликаю вас, дорогі браття та сестри, ще більш посилено молитися за мир і взаєморозуміння, за здоров’я і силу наших військових, лікарів, усіх захисників Батьківщини і кожного з нас. Наша молитва буде великою підтримкою для них», – закликав владика.

Митрополит Херсонський та Таврійський Іоанн благословив духовенство та всіх вірних чад Херсонської єпархії Української Православної Церкви посилено молитися за мир в Україні, щодня здійснюючи молитовне читання акафіста Покрову Пресвятої Богородиці.

Також владика у співслужінні кліриків Херсонської єпархії звершив молебень за мир в Україні та український народ. Під час богослужіння підносилися прохання до Господа про мир і спокій у нашій країні, про множення любові та викорінення ворожнечі та негараздів.

Митрополит Кам’янський і Царичанський Питирим закликав усіх до посиленої молитви про дарування миру в нашій Батьківщині.

«Благословляю у Свято-Миколаївському кафедральному соборі м. Кам’янське щодня о 7:00 ранку здійснювати Акафістний спів святителю Миколаю, протягом дня – Акафіст Покрову біля шанованого Тихвінського образу Пресвятої Богородиці, перед яким під час війни 1941 р. підносилися молитви за мир жителями нашого міста. Отців благочинних прошу посилити молитви перед святинями нашої землі. У всіх храмах та монастирях Кам’янської єпархії також підноситиметься молитва про мир», – закликав владика.

З благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа, у всіх храмах та монастирях Полтавської єпархії за Божественною літургією піднесено посилені молитви про примноження миру в нашій Державі.

В Академічному храмі Різдва Богородиці Києво-Печерської Лаври під час нічної Божественної літургії було піднесено прохання за здоров’я лікарів та одужання хворих, після чого єпископ Білогородський Сильвестр, ректор Київської духовної академії і семінарії, виголосив молитву за мир в Україні.

Митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній закликав в усіх храмах і монастирях Хмельницької єпархії «посилити молитви про встановлення миру в Україні та збереження життя наших співвітчизників».

Митрополит Хустський і Виноградівський Марк благословив у всіх храмах і монастирях  Хустської єпархії посилити молитву за мир в Україні. «Ми спостерігаємо, як ситуація зайшла у важке загострення, продовжують гинути люди, сьогодні у важкий час для нашого народу закликаю усіх до посиленої молитви. На всіх вірних чад Хустської єпархії прикликаю Боже благословення, хай береже вас Господь!», – зазначив владика.

Митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій закликав духовенство та вірян посилити молитви за мир в Україні.

Також Чернівецько-Буковинська єпархія закликає духовенство та вірян зберігати спокій, посилити молитви за мир в Україні і відзначає, що готова допомагати всім, хто потребує допомоги.

Митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин звернувся до духовенства, чернецтва, всіх вірних Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви та до всіх жителів Білоцерківщини з закликом “зберігати спокій, не піддаватися панічним настроям і утримувати від цього своїх близьких”, а також “до посиленої молитви за збереження життя і здоров’я наших співвітчизників, а особливо, наших військових і правоохоронців, які стоять на захисті держави”.

Зі звернення митрополита Володимир–Волинського і Ковельського Володимира: “У ці доленосні дні випробування в нашій державі благословляю у всіх храмах, монастирях Володимир–Волинської єпархії посилити покаянну молитву за Україну, за її віруючий народ, за військо, яке захищає нашу Батьківщину”.

З архіпастирського послання митрополита Новокаховського і Генічеського Філарета пастирям, чернецтву, мирянам — усім православним Новокаховської єпархії Української Православної Церкви: “Са́ме Бог тільки й здатний зупинити війну. Так, умами, вустами та руками людей, але — тільки Бог! До Нього й піднесімо наші гарячі молитви. Покличмо на допомогу нашу Небесну Заступницю, нашу спільну Маму — Пресвяту Богородицю. Звернімося до великого сонму наших святих земляків і всіх святих…

Я був дуже втішений тим, що сьогодні вранці багато віруючих не просто поспішили до храму, але й принесли покаяння та приступили до Причастя Святих Христових Таїн. Слава Богу за таку мудрість вірних чад Церкви! Прошу вас і надалі при першій нагоді зі страхом Божим, вірою та любов’ю споживати Хліб Життя і пити з Джерела Безсмертя.

Прошу вас, всечесні отці, у цей тяжкий час якомога частіше звершувати Божественну Літургію, подавати вірним Святі Тайни, втішати скорботних, підтримувати тих, хто падає. Намагайтеся, щоб храми були відкриті щодня, щоб у храмах кожен, хто прийшов, міг почути слово Боже, звернене особисто до нього. Нехай кожен храм стане також місцем надання посильної допомоги вимушеним переселенцям, самотнім, хворим, людям з особливими потребами.

Ранок кожного віруючого нехай починається не з перегляду стрічки новин, а з хресного знамення та посвячення себе та майбутнього дня Богові. День нехай минає не в виснажливому очікуванні, що ж там поганого сталося ще, але в смиренній молитві, нехай і найпростіший: «Господи, помилуй! Пресвята Богородице, спаси нас! Всі святі, моліть Бога за нас!». А перед відходом до сну нехай не до телефону або планшета потягнеться рука, щоб знову переглянути події дня (і перенервувати, і перебоятися), що минув, але до молитвослова для подяки за прожитий день…

Благословляю всім вам, дорогі мої, щодня о 21:00 читати 90-й псалом, і покладати 12 земних поклонів із проханням про мир. Хто немічний, нехай зробить менше поклонів. Для кого не під силу земно вклонитись — нехай будуть поясні поклони. Хто немощний і більше того, нехай хоч і сидячи, або навіть лежачи, але промовить 90-й псалом, який яскраво й піднесено описує життя того, хто сподівається на Бога”.

Просмотров: 29569